Discuție:Amorosi

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 4 ani de CBOOIV în subiectul Istorie

Istorie[modificare sursă]

Orașul, de origine medievală târzie, [4] a fost întemeiat probabil de unii supraviețuitori ai Telesiei care au supraviețuit distrugerii cutremurului din 1349 care a provocat scurgerea de vapori sulfuroși și a făcut ca aerul să fie rărit și nesănătos.

Etimologia orașului nu este clară: cea mai plauzibilă ipoteză este că derivă de la un nobil lombard numit Amoroso. În documentele medievale a fost numit cu numele de Amerusii. [5]

A fost un fior al Gaetanilor și apoi al Colonei.

În 1596 avea aproximativ o sută cincizeci de locuitori. [6]

Ulterior a trecut către Caracciolos care în 1672 a obținut titlul de marchize de Amorosi.

Cutremurul din 5 iunie 1688 a afectat orașul.

La 8 aprilie 1734 a rămas acolo - găzduit de Caracciolos - Charles al III-lea de Bourbon în timpul cuceririi Regatului Napoli. Numele de Via Paribella este legat de sosirea Bourbonului, care este definită prin modul în care a fost decorat.

În 1772 a devenit proprietatea familiei Piscitelli din Cerreto Sannita.

În 1852, de asemenea, Ferdinand al II-lea a trecut prin Amorosi pentru a stabili construcția unui pod peste râul Calore Irpino.

În 1860, în timpul bătăliei de la Volturno, a fost sediul comandamentului armatei Bourbon, găzduind în mai multe rânduri trupe Bourbon și Garibaldi interesate de acțiuni militare de-a lungul liniei Caiazzo - Ponti della Valle.

Din 1861 face parte din provincia Benevento.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost bombardat de americani la 2.45 pm la 29 septembrie 1943. [7] Obiectivele acestui raid aerian au fost podurile Calore și Volturno, sediul comandosului german instalat într-una dintre clădirile istorice ale orașului și aerodromul. În timpul bombardamentului, un avion american a fost doborât de către portavionul german din țară, patru soldați americani au murit în flăcări, în timp ce alți patru au fost prinși de germani ca prizonieri. La 14 octombrie 1943 orașul a fost eliberat de armata a cincea americană. În timpul evadării lor, soldații germani au dat foc palatului Piscitelli și palatului Chianese, clădirilor istorice ale orașului și, de asemenea, chiar și podurile de peste Calore Irpino și Volturno, lipsite de ținte americane, au fost doborâte de mine germane. Orașul a fost, de asemenea, acasă la un contingent de ingineri englezi din a opta armată, care au avut sarcina de a îndepărta bombele, și, de asemenea, într-un timp scurt, au montat un pod de fier pe stâlpii care se sfărâmă din Calore, restabilind astfel calea ferată din Napoli Foggia. În toamna anului 1944, un contingent de soldați italieni s-a stabilit în orașul Batalionului San Marco, care a părăsit orașul în primăvara anului 1945. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Amorosi va fi orașul sunnit cu mai multe victime și pagube materiale. CBOOIV (discuție) 8 decembrie 2019 17:51 (EET)Răspunde