Discuție:Alma Gluck

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Antisemitism mascat, in Wikipedia romaneasca, sau doar prostie?[modificare sursă]

in timp ce articolul in lb. engleza, despre Alma Gluck incepe cu: "Alma Gluck (May 11, 1884 – October 27, 1938) was a Romanian-born American soprano, one of the world's most famous female singers at the peak of her career (circa 1910)."

cel romanesc incepe cu: „Alma Gluck, (n. 1884 Iași, România - d. 27 octombrie 1938), cântăreață de operă soprană evreică americană.”

Asa cum am mai scris si la articolul despre marea pianista Clara Haskil, e de neinteles cum wiki-ro nu e capabila sa asume valori mari culturale romanesti, si le respinge delicat, scriind ca e vorba de "evrei" sau, oricum, NU de romani. Orice tara normala isi considera oamenii nascuti acolo ca fiind ai tarii, indiferent de situatiile diverse, legale, care au existat (de ex. faptul ca evreilor nu li se acorda cetatenia romana, intr-o vreme!). Numai la noi, in wikipedia noastra romaneasca si incestual-nationalista, se scrie altfel. Clara Haskil nu e romanca, Alma Gluck nici ea. Bine ca avem in schimb romani "de frunte" ca Horia Sima sau Corneliu Zelea Codreanu! :)

In plus, e inadmisibil sa nu se aminteasca absolut nici un calificativ major al Almei Gluck, care a fost probabil cantareata de opera nr. 1 a lumii, pe la 1900! De ca si cand ar fi o persoana aproape oarecare! (daca n-am sti ca e nevoie de notorietate ca sa apari in Wikipedia!). Se dau detalii despre viata personala si statutul marital, dar nu se gaseste de cuviinta sa se aminteasca care a fost importanta acestei cantarete, in lumea muzicala a epocii.

Voi continua sa repet ca amintirea originii evreiesti a unor oameni de cultura, in chiar prima fraza, in wiki-ro, adesea chiar inainte de orice alte calificative, este o forma de antisemitism. (Nae Ionescu, antisemitul de serviciu al anilor 30, despre Mihail Sebastian, in prefata lui la "Dupa doua mii de ani": "Esti tu, Iosef Hechter, om de la Dunărea Brăilei? Nu, ci evreu de la Dunărea Brăilei.")

Cititi cum se scriu corect aceste lucruri sensibile in paginile de limba engleza sau germana, va rog!

--Horia M (discuție) 26 februarie 2013 16:34 (EET)[răspunde]

Interesant... Eu cred că neamintirea faptului că e vorba de o evreică e antisemitism. Sunt tot felul de oameni care preferă să nu amintească originea evreiască a lui Alma Gluck, a lui Einstein, a lui Spinoza, dar nu uită să amintească că Iuda Iscarioteanul era evreu și că Troțki era evreu. Hai să fim serioși, Alma Gluck s-a născută în România, dar faptul că era evreică era foarte important și nu trebuie să fie ascuns. Nu știu dacă avea cetățenie română (În 1910 majoritatea evreilor din România erau lipsiți de cetățenie), dar faptul că era născută într-o familie evreiască n-a fost anulat... Leonard (discuție) 28 februarie 2013 21:49 (EET)[răspunde]