Criza din Niger (2023)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Criza din Niger din 2023

Informații generale
Perioadădin Modificați la Wikidata
LocNiger

La 26 iulie 2023 a avut loc o lovitură de stat în Niger, în care garda prezidențială a țării l-a reținut pe președintele Mohamed Bazoum, iar generalul comandant al gărzii prezidențiale Abdourahamane Tchiani s-a autoproclamat liderul unei noi junte militare.[1][2][3] Ca răspuns, la 30 iulie 2023, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) le-a acordat liderilor loviturii de stat din Niger un termen limită de o săptămână pentru a preda puterea lui Bazoum sau a se confrunta cu sancțiuni internaționale și utilizarea forței.[4][5] Termenul limită urmează să expire pe 6 august 2023. ECOWAS a intervenit anterior în Gambia pentru a restabili democrația în urma crizei constituționale din 2016-2017. La 10 august 2023, Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (ECOWAS) a decis să păstreze opțiunea intervenției militare în Niger. deschizând astfel calea pentru mobilizarea unei forțe care ar trebui să fie compusă în principal din trupe nigeriene și senegaleze.[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Niger : ce que l'on sait de la tentative de coup d'Etat en cours contre le président Mohamed Bazoum” [Niger: what we know about the ongoing coup attempt against President Mohamed Bazoum]. Franceinfo (în franceză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Niger soldiers declare coup on national TV”. BBC News (în engleză). . Accesat în . 
  3. ^ „Niger's president 'held by guards' in apparent coup attempt”. www.aljazeera.com (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ „Niger: How might an ECOWAS military intervention unfold? – DW – 08/03/2023”. dw.com (în engleză). Accesat în . 
  5. ^ „What would West African bloc's threat to use force to restore democracy in Niger look like?”. ABC News (în engleză). A. B. C. News. Accesat în .