Casa Nenciu din București

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Casa Nenciu)
Casa Nenciu
Poziționare
LocalitateBucurești
Țara România
AdresaCalea Victoriei 194, sector 1
Clasificare
Cod LMIB-II-m-A-19874

Casa Nenciu din București este o casă cu valoare istorică din Municipiul București, situată în sectorul 1, pe Calea Victoriei la nr.194 și este declarată monument istoric.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Numele complet al clădirii ar fi Casa Faca-Trubețkoi-Nenciu. Clădirea a fost ridicată în primele decenii ale secolului al XIX-lea, în stil neoclasic francez, și se crede că paharnicul Manolache Faca a construit casa. În 1840 ea este achiziționată de Cleopatra Trubețkoi, fiica marelui ban Constantin Ghica și a Ruxandrei Cantacuzino. Cleopatra, văduva bogatului prinț Trubețkoi, renovează și aranjează casa în stil occidental, cu mobilă și obiecte aduse de la Paris. Aici și-a deschis un salon de primire, unde protipendada literară și muzicală discuta subiectele zilei.

După moartea ei, casa a fost cumpărată de moșierul craiovean Nenciu, pentru fiica sa, Nika. Monograma prințesei Trubețkoi a fost înlocuită cu monograma noilor proprietari, litera "N", care se poate vedea și astăzi. Ulterior, casa a devenit sediul Asistentei Sociale, cămin pentru studente, apoi al unor institute ale Academiei, iar în 2018 găzduiește Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Magazin istoric, ianuarie 2018, "Casa Faca-Trubetzkoi-Nenciu"

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Casa Nenciu din București