Arteră marginală a colonului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Artera marginală a colonului

Vedere frontală a aortei abdominale și a teritoriului furnizat de artera mezenterică inferioară. Arterele din partea dreaptă (partea stângă a imaginii) apar din artera mezenterică superioară (SMA). artera marginală (neetichetată) conectează artera colicilor medii (o ramură a AMS) la artera colicilor stângi (o ramură a IMA).

Alimentarea cu sânge colonic (Artera marginală este #9)
Detalii
Latinăarteria marginalis coli
De laArteră mezenterică superioară, Arteră mezenterică inferioară
SuppliesIntestin gros
Resurse externe
TAA12.2.12.068
FMA14824
Terminologie anatomică

Artera marginală a colonului, cunoscută și sub numele de artera marginală a lui Drummond, artera lui Drummond și pur și simplu ca artera marginală, este o arteră care leagă artera mezenterică inferioară de artera mezenterică superioară. Uneori este absentă, ca variantă anatomică.

Anatomie[modificare | modificare sursă]

Artera marginală are traseul în mezenter aproape de intestinul gros ca parte a arcadei vasculare care leagă artera mezenterică superioară și artera mezenterică inferioară. [1] Oferă o anastomoză eficientă între aceste două artere pentru intestinul gros. [1]

Variabilitate[modificare | modificare sursă]

Artera marginală este aproape întotdeauna prezentă, iar absența acesteia ar trebui considerată o variabilitate.

Semnificația clinică[modificare | modificare sursă]

Îndepărtarea arterei mezenterice inferioare[modificare | modificare sursă]

Împreună cu ramurile arterelor iliace interne, este de obicei suficient de mare pentru a furniza sângele oxigenat intestinului gros. [1] Aceasta înseamnă că artera mezenterică inferioară nu trebuie să fie reimplantată (reatașată) la aorta abdominală reparată în repararea anevrismului aortic abdominal. [1]

Arcul lui Riolan[modificare | modificare sursă]

Arcul Riolan (arcada lui Riolan, arcul lui Riolan, anastomoza lui Haller), cunoscută și sub numele de artera mezenterică șerpuitoare, este o altă arcadă vasculară prezentă în mezenterul colonic care conectează artera colică mijlocie proximală cu o ramură a arterei colice stângi. Această arteră se găsește în josul mezenterului, lângă rădăcină. În cadrul colitei ischemice cronice, atât artera marginală, cât și artera mezenterică șerpuitoare pot fi mărite semnificativ și pot asigura un flux sanguin semnificativ către segmentul ischemic de colon.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Artera marginală este, de asemenea, cunoscută sub numele de artera marginală a lui Drummond. [1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Mahadevan, Vishy (). „Anatomy of the caecum, appendix and colon”. Surgery (Oxford) (în engleză). 38 (1): 1–6. doi:10.1016/j.mpsur.2019.10.017. ISSN 0263-9319. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]