Angela Trindade

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Angela Trindade
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Decedată1980 (70 de ani)[1] Modificați la Wikidata
PărințiAntonio Xavier Trindade[*][[Antonio Xavier Trindade (bombay School painter)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță Modificați la Wikidata

Angela Trindade (n.  – d. 1980[1]) a fost o pictoriță și printre primele femei artiste din India. Putea picta în cel puțin cinci stiluri diferite, cu un stil propriu, numit „Trinidadism” (Stilul Trinității). A câștigat recunoaștere internațională pentru picturile ei creștine în stil indian.[2]

Angela a fost fiica lui António Xavier Trindade, care a fost un pictor important.[2]

Tinerețe și educație[modificare | modificare sursă]

Angela Trindade s-a născut la 10 august 1909 la Bombay.[3] A fost al patrulea copil și a doua fiică a lui António Xavier și Florentinei Trindade.[2]

Ea a aparținut generației care a asistat la tranziția istoriei indiene, de la declinul stăpânirii britanice la epoca post-independență.

Trindade a studiat arta plastică la Școala de Artă "Sir Jamsetjee Jeejebhoy", Bombay.[4] Pregătirea sa a inclus studiul atât al esteticii tradiționale indiene, cât și al stilului academic occidental de pictură în ulei.

Cariera în artă[modificare | modificare sursă]

Lucrările timpurii ale portretelor Angelei și natura moartă au fost inspirate de picturile tatălui ei.

Treptat, a început să experimenteze cubismul și expresionismul abstract, ambele stiluri de pictură fiind populare în acea perioadă.

Angela a primit mai multe premii pentru lucrările sale de-a lungul vieții. Cu toate acestea, cea mai proeminentă onoare pe care a primit-o a fost „Pro Ecclesia Et Pontifice”, Crucea de Aur de la regretatul Sfânt Părinte Papa Cuvios XII pentru contribuția sa neprețuită la domeniul artei religioase.[5]

A murit în 1980 în Brazilia.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Angela Trindade 
  2. ^ a b c Gracias, Fátima da Silva (). „António Xavier and Angela Trindade: Two Artists, Two Ages”. InterDISCIPLINARY Journal of Portuguese Diaspora Studies (în engleză). 7 (0): 107–121. ISSN 2165-2694. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Gracias, Fatima da Silva (). Angela Trindade: a trinity of light, colour and emotion. Panjim: Fundacao Oriente. ISBN 978-93-5267-084-0. 
  4. ^ „ANGELA TRINDADE (1909 - 1980)”. Bid and Hammer. Accesat în . 
  5. ^ a b „Bonhams : Angela Trindade (India, 1909-1980) Wayside Philosopher”. www.bonhams.com. Accesat în .