America Star Books

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
America Star Books
Fondată în  Modificați la Wikidata
Prezență online

America Star Books, anterior PublishAmerica, este o editură din Maryland fondată în 1999 de către Lawrence Alvin „Larry” Clopper III și Willem Meiners, care publică mai ales cărți la cerere. Unii scriitori au descris compania ca fiind o editură ce publică cărți pe cheltuiala autorilor, în timp ce ea se prezintă ca o „editură tradițională”.[1]

PublishAtlantica a fost o marcă a PublishAmerica. PublishAtlantica a avut sediul în orașul Milton Keynes din Marea Britanie și s-a numit anterior PublishBritannica înainte de a fi dată în judecată de Encyclopædia Britannica. PublishIcelandica a fost o altă marcă a PublishAmerica. Potrivit unei scrisori din 2006 a PublishAmerica, niciuna dintre cele două mărci nu este activă.[2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 2004 directorul executiv al PublishAmerica era Miranda N. Prather. În 2004 Prather a declarat că 80% dintre autorii care au trimis manuscrise editurii au fost refuzați și că editura avea „30 de redactori cu program normal”, cu planuri de a se extinde. Ea a refuzat, de asemenea, să spună cine este președintele companiei PublishAmerica.[3] În 2005 compania avea 70 de angajați cu program normal pe diverse funcții.

În 2004, PublishAmerica a publicat tiraje mici a peste 4.800 de titluri. În 2005, compania a avut aproximativ 11.000 de autori sub contract.[4]

În iunie 2005, PublishAmerica a precizat că era condusă de Willem Meiners în calitate de CEO și de Lawrence Clopper ca președinte al companiei.[5]

În august 2005, PublishAmerica a fost dată în judecată de Encyclopædia Britannica pentru încălcarea mărcii comerciale prin folosirea mărcii PublishBritannica de către PublishAmerica. Conflictul a fost soluționat în afara instanței,[6] iar PublishAmerica a fost de acord să renunțe la folosirea numelui „PublishBritannica”.[7] Cu toate acestea, PublishAmerica a continuat să folosească adresa site-ului pe hârtiile cu antet până în 2008.[8]

La sfârșitul lunii septembrie 2005, PublishAmerica a anunțat că, de atunci încolo, cărțile sale vor fi returnate de către librării dacă nu se vor vinde, o practică standard în cadrul celorlalte edituri comerciale. Anunțul a menționat că această măsură se aplică „tuturor” cărților tipărite de editură, deși compania a menționat că vor fi „câteva excepții inițial” și că măsura se va aplica doar cărților vândute prin librăriile din Statele Unite ale Americii.[9] Situl PublishAmerica precizează acum că „multe dintre cărțile noastre sunt returnabile”.[10]

Prather a părăsit PublishAmerica (redenumită America Star Books) în 2016.

Critici[modificare | modificare sursă]

PublishAmerica plătește autorilor în avans sume cuprinse între 1 și 1000 US$, oferă o minimă editare și câteva serviciile comerciale în ceea ce privește distribuția, marketingul și relațiile cu mass-media. Autorii nemulțumiți s-au plâns revistei  Publishers Weekly că PA nu le-a plătit drepturile de autor datorate, a vândut cărți pe care nu mai avea dreptul să le vândă, a stabilit prețuri nejustificat de mari și reduceri mai mici decât media pentru cărțile cumpărate de autori și au neglijat sau nu au reușit să plaseze cărți în librării.

Directoarea Prather a declarat că prețurile cărților reflectă „ceea ce piața poate suporta” și că „nu putem controla librăriile din țară”.[11] Alți autori ai PublishAmerica s-au pronunțat în sprijinul editurii, negând că aceasta este o editură ce publică lucrări pe cheltuiala autorilor și subliniind oportunitățile pe care le oferă autorilor nepublicați de celelalte edituri.[12]

Acceptarea de farsă manuscrise[modificare | modificare sursă]

Într-o încercare de a demonstra lipsa de control editorial de la PublishAmerica, mai mulți autori au scris manuscrise intenționat proaste. De exemplu, în decembrie 2004, PublishAmerica a fost de acord să publice romanul Atlanta Nights, care s-a dovedit mai târziu a fi scrisă o farsă scrisă prost în mod deliberat, cu un capitol generate aleatoriu de un computer.[13][14] PublishAmerica a acceptat, de asemenea, manuscrisul unui alt autor care conținea aceleași 30 de pagini repetate de zece ori.

Proces[modificare | modificare sursă]

În iunie 2012 a fost depusă la Tribunalul districtual Maryland o acțiune judiciară împotriva PublishAmerica LLLP, de către reclamanții Darla Yoos, Edwin McCall și Kerry Levine.[15][16]

Noul nume[modificare | modificare sursă]

În ianuarie 2014, PublishAmerica și-a schimbat numele în America Star Books.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Italie, Hillel (). „Critics and supporters debate success of fast-rising PublishAmerica”. Pittsburgh Post-Gazette. Accesat în . 
  2. ^ „Book Publisher and Distributor Listings - PublishAmerica - PublishIcelandica”. Preditors and Editors. Petersburg, Virginia. . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  3. ^ Zeitchik, Steven (). „Authors allege publisher deception”. Publishers Weekly. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Span, Paula (). „Making Books”. Washington Post. p. BW08. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Meiners, Willem; Clopper, Larry (Introduction) (). How to Upset a Goliath Book Biz: PublishAmerica: The Inside Story of an Underdog with a Bite. PublishAmerica. ISBN 9781413790962.  Mai multe valori specificate pentru |autor2= și |nume2= (ajutor)
  6. ^ Zeitchik, Steven (). „On Vanity Press, Now It's Not Just America”. Publishers Weekly. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Staff writer (). „Britannica breaks copycat's spell”. The Times. London. p. 26. Accesat în . 
  8. ^ Smittenaar, Darcy (). „Letter to Marie Pacha”. PublishAmerica, LLLP. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  9. ^ „PublishAmerica makes its books returnable”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „PublishAmerica FAQ”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Susan Paganini (). „Paperback writer”. San Antonio Current. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |author= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  12. ^ Keenan, John (). „No vanity, author provides own press”. Omaha World-Herald. p. 10AT. 
  13. ^ „SF Authors Sting Publisher”. Sci Fi Wire. . Arhivat din original la .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  14. ^ „Publisher Defends Hoax Charges”. Sci Fi Wire. . Arhivat din original la .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  15. ^ „Case Number 12-cv-1696”. 
  16. ^ „Case Number 12-cv-1696” (PDF). 

Legături externe[modificare | modificare sursă]