Amenințări nucleare în Invazia Rusiei în Ucraina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În timpul invaziei ruse a Ucrainei din 2022, posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare tactice și riscul unei escaladări nucleare au fost discutate pe larg de comentatori și în mass-media. Mai mulți politicieni ruși de rang înalt, inclusiv președintele Vladimir Putin, fostul președinte și lider de partid Dmitri Medvedev și ministrul de externe Serghei Lavrov, au făcut o serie de declarații considerate pe scară largă ca amenințătoare cu folosirea armelor nucleare.

În plus, ocupația rusă a centralei nucleare Zaporizhzhia a dus la o criză privind siguranța centralei și riscul unui dezastru nuclear.

La 27 februarie 2022 Președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie plasate în alertă maximă.

Pentru războiul rus din Ucraina, singurele arme nucleare care ar fi disponibile sunt 10 – 12 ogive nucleare substrategice pentru rachetele Iskander, depozitate în 3 arsenale ”Tip S” de la graniță: FBKr–18 (Briansk), FBKr–45 (Voronej) și FBKr–22 (Belgorod). NATO știe despre acestea și le supraveghează permanent.

Ca arme nucleare tactice (non-strategice), în 2010 Rusia a avut un total de cca. 1.350. 2/3 din acestea păzesc Peninsula Kamceatka de Marina SUA. 1/3 (circa 450) este în dotarea forțelor aeriene ”de front”: bombardiere Su-24M2 de 50 de ani, cele mai multe în baze militare la frontiera cu Armata Republicii Populare Chineze.

Oficiali din Ucraina, dar și servicii de informații occidentale, susțin că Vladimir Putin pregătește o lovitură majoră la 24 februarie 2023, după un an de la începerea invaziei în Ucraina. Vladimir Putin are în plan să trimită în Ucraina rachetele hipersonice RS-28 Sarmat (Satan 2), cu o capacitate de distrugere mai mare decât bombele folosite de SUA în bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, în al Doilea Război Mondial. Generalilor ruși li s-ar fi transmis să se aștepte pentru o lansare a rachetei în Ucraina undeva în perioada 15 - 25 februarie 2023.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Milica Cosic , When Vladimir Putin is expected to launch ‘unstoppable’ nuclear Satan-2 missile, independent.co.uk 10 februarie 2023