Ópusztaszer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ópusztaszer
Sövényháza
—  Oraș  —
46°29′00″N 20°05′00″E / 46.48333°N 20.08333°E / 46.48333; 20.08333

Țară Ungaria Ungaria
Comitat Csongrád
Atestare documentară 1974

Suprafață
 - Total 59,50  km²
Altitudine 75 m.d.m.

Populație
 - Total 2,290 (2.001) locuitori
 - Densitate 38 loc./km² 

Site: Portal Ópusztaszer

Poziția orașului
Poziția orașului

Ópusztaszer (până în 1974 Sövényháza) este un sat din județul Csongrád, în câmpia Panonică, în partea de sud a Ungariei. Localitatea este cunoscută prin panopticul Feszty Panorama din muzeul în aer liber cu o suprafața de 55 ha.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Ópusztaszer este așezat în rezervația naturală de 22.000 de hectare din Pusztaszer cu pășunile și râurile între drumul European E75 și Tisa.

La începutul anilor '70, la inițiativa a sociografului Ferenc Erdei, localitatea Ópusztaszer a fost creată și extinsă. Pînă în anul 1995, lucrările a fost conduse de către Direcția Muzeelor al județului Csongrád, pînă cînd au fost preluate de către o societate de beneficiu în comun.

Panorama Feszty[modificare | modificare sursă]

După întoarcerea sa de la Paris, Árpád Feszty a început în anul 1892 la sfatul socrului sau, scriitorul Jókai Mor, să picteze pe o pînză mare livrată din Belgia în clădirea concepută de arhitectul Adolf Feszty, o imagine panoramică.

Timp de doi ani (18921894) Árpád Feszty a lucrat împreună cu Lászlo Mednyánszky și Pál Vágó la acea imagine panoramică. Imaginea de 120 m lungime, 15 m înălțime și la un diametru de 38 m, formează o imagine în care se arată episoadele de cucerire de către Unguri a pământurilor în urmă cu 11 secole.

Muzeul în aer liber și ruinele așezării[modificare | modificare sursă]

În muzeul din aer liber al localității, sunt prezentate diferite meserii practicate de meșteșugarii din mediul rural și scene tipice din viața publică din zona în preajma secolului al XVIII-lea. Începând de la o gospodărie țărănească cu grajduri, hambar de cereale, plantație de viță și de grădina de legume și pînă la școala din sat, sunt prezentate tot felul de meserii.

Deasemenea sunt prezentate o pescărie, potcovărie, atelier de căruțe, o șelărie cu gospodăriile respective. În afară acestora se pot vizită o moară de vânt, un magazin sătesc, o remiză pentru pompe de stingerea incendiilor și ruinele așezării. Conform tradiției, cuceratorii unguri și-au așezat în acest loc în anul 896 corturile pentru a stabili zonele fiecărui trib. După ce la sfârșitul secolul al X-lea, începutul secolului al XI-lea hoardele ungare au încheiat cucerirea teritoriului, urmași lui Ond au construit în acest loc o biserică. Clădirile în formă de iurtă în care sunt expuse obiecte ale naturii (ex. felia de arborel mamut), unelte și scule, sunt realizate din lemn de pin care a fost îndoit după metodă de tehnică veche.

Monumentul Marelui Principe Árpád și personalități expuși la muzeul în aer liber[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ópusztaszer