Sari la conținut

Deniz Tepe (sit SCI)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Deniz Tepe
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Deniz Tepe Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Deniz Tepe Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
PozițiaJudețul Tulcea
 România
Cel mai apropiat orașBabadag
Coordonate45°00′11″N 28°41′20″E () / 45.00306°N 28.68889°E[1]
Suprafață414 ha
BioregiuneStepică
Înființare2007
Cod Natura 2000ROSAC0067  Modificați la Wikidata

Deniz Tepe este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în sud-estul României (Dobrogea), pe teritoriul administrativ al județului Tulcea.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-estică a județului Tulcea și cea sudică a satului Lăstuni, aproape de drumul național DN22 care leagă orașul Babadag de municipiul Tulcea[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[3] și se întinde pe o suprafață de 414 hectare[4].

Popândău (Spermophilus citellus)

Aria protejată reprezintă o suprafață (bioregiune geografică stepică - pajiști naturale, stepe, tufărișuri, terenuri arabile cultivate) ce adăpostește faună și floră și conservă tufărișuri de foioase și stepe ponto-sarmatice, habitate naturale care au stat la baza desemnării sitului[5].

Printre speciile faunistice semnalate în arealul sitului se află o reptilă cunoscută sub denumirea populară de balaur mare (Elaphe sauromates) și popândăul (Spermophilus citellus), o rozătoare din familia Xerinae[6].

La nivelul ierburilor sunt întâlnite specii floristice cu exemplare de clopoțel dobrogean (Campanula romanica, specie endemică pentru zona sud-estică a țării), sâmbovină (Celtis glabrata) sau rogozuri cu specii de păiuș (Festuca callieri)[7].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]