Sari la conținut

Dealul lui Dumnezeu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dealul lui Dumnezeu
Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Harta locului unde se află Dealul lui Dumnezeu Sit de Importanță Comunitară (SCI)
alt=Harta locului unde se află Dealul lui Dumnezeu Sit de Importanță Comunitară (SCI)
Localizarea sitului pe harta țării
Poziția Județul Iași
 România
Cel mai apropiat orașIași
Coordonate47°15′38″N 27°24′15″E () / 47.26056°N 27.40417°E[1]
Suprafață579 ha
BioregiuneContinentală
Înființare2007
Cod Natura 2000ROSCI0058

Dealul lui Dumnezeu este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate. Acesta este situat în județul Iași, pe teritoriul administrativ al comunei Românești[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-estică a județului Iași și cea estică a satului Avântu, lângă drumul comunal (DC11) care leagă localitatea Românești de satul Ursoaia[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România)[4] și se întinde pe o suprafață de 579 hectare[5].

Cosaș de stepă (Saga pedo)

Aria protejată reprezintă o zonă depresionară (în regiunea bioegeografică continentală) în sudul Dealurilor Moldovei (pajiști stepice, mlaștini, turbării, terenuri arabile, tufărișuri) ce adăpostește și protejează o reptilă (endemică pentru țara noastră) din specia Vipera ursinii ssp moldavica, cunoscută sub denumirea de viperă-de-stepă[6], specie aflată pe lista roșie a IUCN[7].

În arealul sitului este semnalată și prezența unei insecte protejate la nivel european prin Directivei CE 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[8]; cunoscută sub denumirea de cosaș de stepă (Saga pedo); specie considerată vulnerabilă și aflată de asemenea pe lista roșie a IUCN[9].

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]