Utilizator:Dinu patulea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

      Este poet,critic literar , traducător .Face parte din generaţia '90. Membru al Uniunii Scriitorilor din 1996.Debutează în revista "Familia" cu poezia "Diotima". Tipareşte în mai multe reviste ale vremii:"Convorbiri literare" ,"SLAST","Cronica" etc.

      După 1990 este prezent cu poezie,critică literară şi traduceri în "Contrapunct", "Romania literară" , "Contemporanul", "Literatorul", "Caiete critice".

      Este cel care începand din anii '80 contribuie la desolemnizarea limbajului poetic şi introducerea în poezie a unor cuvinte şi notiuni ce nu fac parte din angrenajul poetic obişnuit .Din această perspectivă este unul care anticipează împreuna cu o întreaga generaţie (Bogdan Ghiu,Alexandru Muşina,Romulus Bucur, Liviu Ioan Stoiciu etc.) poezia anilor 2000.

      La Dinu Patulea ,care este un poet în afara percepţiei curente a liricii, acest lucru este foarte vizibil.El foloseste atât în primul său volum "Prier" (1988) cât şi în "Fleacuri criminale" (1993) o tehnică aparte îmbinand anumite procedee avangardiste cu o expresie violentă a realităţii.

      În ceea ce priveşte critica literară este un demolator de taboouri punând din nou problema valorii în creaţia literară autohtonă . A scris despre Leonid Dimov , Geo Dumitrescu , Angela Marinescu , Ion Stratan,etc.

      Ca traducător a făcut bune tălmăciri din Apollinaire , Eugenio Montale , Salvadore Quasimodo, etc.