Uzunköprü

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Uzunköprü , Edirne
—  Districtele Turciei și localitate de frontieră[*]  —

Map
Uzunköprü , Edirne (Turcia)
Poziția geografică în Turcia
Coordonate: 41°16′10″N 26°41′10″E ({{PAGENAME}}) / 41.26944°N 26.68611°E

RegiuneMarmara
ProvicieEdirne
Uzunköprü
Numit dupăUzun Köprü[*][[Uzun Köprü (ottoman stone bridge)|​]]

Guvernare
 - PrimarEnis İșbilen, Partidul Republican al Poporului

Suprafață
 - Total1.213 km²

Populație
 - Total73.486 locuitori
 - Densitate60,6 loc./km²

Fus orarUTC+3

Prezență online
http://www.uzunkopru.bel.tr Municipalitatea Uzunköprü
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Localizarea districtului Uzunköprü în Turcia
Localizarea districtului Uzunköprü în Turcia
Localizarea districtului Uzunköprü în Turcia

Uzunköprü (turcă pentru podul lung), (bulgară: Узункьопрю) este un mic oraș și district în Provincia Edirne în partea de nord-vest a Turciei, la frontiera cu Grecia.

Orașul se află de-a lungul căii ferate care unește Istanbulul de Sofia, Belgrad și mai departe de Europa Occidentală.

Podul cel Lung[modificare | modificare sursă]

Podul de cale ferată, la granița dintre Grecia și Turcia, la Uzunköprü

Podul cel Lung (în limba turcă Uzunköprü), construit între 1426 – 1443 de către arhitectul Muslihiddin la ordinul sultanului Murat al II-lea a dat numele orașului. Podul medieval cu 174 de arce, lung de 1.329 m și cu o lățime de 6,8 m este și în ziua de azi cel mai lung pod de piatră din Turcia.

Podul traversează râul Ergene, care a fost în epoca medievală o frontieră naturală în cale înaintării armatelor otomane în Balcani. Inițial, podul se numea Cisr-i Ergene („Podul peste Ergene”). Deși râul pe care îl traversează este mult mai îngust decât lungimea totală a construcției, arhitectul a luat în calcul traversarea zonei mlăștinoase din jurul cursului de apă. Podul a fost restaurat complet în 1963. Podul este folosit și în zilele noastre.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Orașul a fost fondat în 1444 de către sultanul Murat al II-lea cu numele de „Ergene”. Populația orașului a fost formată inițial din locuitori veniți din Malkara sau localitățile rurale din apropiere. În 1873 a fost contruită calea ferată care traversează orașul. Deși orașul purta în continuare numele Ergene, stația de cale ferată a orașului era cunoscută ca „Uzunköprü”. În 1917, orașul a adoptat numele stației de cale ferată care îl deservea și acest nume a rămas neschimbat până în zilele noastre. Pe 14 noiembrie 1918, orașul a fost ocupat de trupele franco-elene, iar în 1920, în timpul războiului greco-turc, orașul a fost anexat de greci, care i-au schimbat numele în Makrifere. După eliberarea orașului pe 22 noiembrie 1922, orașul și-a recăpătat numele turcesc.

Legături externe[modificare | modificare sursă]