Sari la conținut

Utilizator:Nicolae Alin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Istoria Comunei Afumați Dolj[modificare | modificare sursă]

Primele atestari documentare privind comuna Afumati ar fi din anul 1618, comuna a fost constituita in anul 1864 si a fost desfiintata intre anii 1930-1932, iar din 1941 pana in 1943 s-a numit Amzulesti, dupa numele primului cioban care a infiintat aici prima asezare.

Originea toponomica a comunei Afumati nu se stie precis de unde provine.

Batranii spun ca numele comunei ar veni de la una din ocupatiile satenilor din trecut.

De la ei aflam ca in vechime oamenii din partea locului faceau vara carbuni si iarna ai transportau si ai vindeau in diferite alte parti.

Asadar denumirea localitatii ar proveni de la fumul ce acoperea vara padurile si bordeiele, devenind cu timpul un simbol, ca si in alte cazuri, al saraciei si intunericului in care traiau localnicii.

O alta varianta ar fi ca prin anul 1864, dupa ce clacasii au fost pusi in posesie ca proprietari ai pamanturilor de munca si locuri de casa au inceput incet, incet cu micile economii ce le faceau sa-si intemeieze locuinte stabile.

Fiindca toti erau saraci, au construit locuinte in pamant ce se numeau bordeie.

Acestea erau joase, lipsite de de lumina, avand la ferestre puse piei de oaie.

Iluminatul seara se facea prin ardere de grasime ca untura sau seu puse intr-un vas cu o festila de canepa care se numea ciob sau opait , iar incalzitul se facea prin sobe facute din pamant sau focuri facute la vatra, cosurile pe unde iesea fumul fiind rau construite , iar la multe bordeie aproape neexistand, mai tot fumul ramanand in bordeie.

Cu ocazia parcelarii pamanturilor, in anul 1864 si prin definitivarea vetrelor de casa de catre inginerul delegat si zapciul, din cauza traiului rau pe care l-au vazut la locuitori au ramas rau impresionati , din care cauza i-au numit pe locuitori afumati, dandu-le si numele comunei Afumati.

In prezent comuna Afumati are un numar de 3288 locuitori .

Principala ocupatie a locuitorilor comunei Afumati este cultivarea pamanturilor si cresterea animalelor.