Sari la conținut

Steaua KEȚ

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Steaua KEȚ
Informații generale
AutorAleksandr Beleaev
Genroman științifico-fantastic[*]
Ediția originală
Limbalimba rusă Modificați la Wikidata
EditurăVokrug sveta[*][[Vokrug sveta (Russian geographical magazine)|​]] Modificați la Wikidata
Data primei apariții

Steaua KEȚ (rusă Звезда КЭЦ) este un roman științifico-fantastic de Aleksandr Beleaev.[1] Romanul a fost scris și tipărit în 1936 și publicat pentru prima oară în revista Vokrug sveta (nr. 2-11/1936). Aceasta este una dintre primele lucrări ale ficțiunii sovietice despre explorarea spațiului cosmic. Romanul este dedicat lui Konstantin Eduardovici Țiolkovski, ale cărui inițiale au devenit numele stației spațiale orbitale.

În 1935-1938, Beleaev a locuit cu familia sa în Leningrad. Boala sa a progresat și pentru o lungă perioadă de timp nu s-a dat jos din pat. În 1936, s-a dus la tratament în Ievpatoria, Crimeea. Cu toate acestea, fiind într-o astfel de stare, el a scris despre univers: astfel au apărut romanele Steaua KEȚ și Săritura în neant - unele din primele opere SF sovietice despre explorarea spațiului (ambele dedicate lui Țiolkovski).

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Traduceri în limba română

[modificare | modificare sursă]
  • Steaua KEȚ (1936), traducere de M. Cardaș și V. Bîrlădeanu. Publicat în Aleksandr Beleaev - Steaua KEȚ, Opere alese II, Editura Tineretului, București, 1963.
  1. ^ Aurel Cărășel - Mic dicționar de autori SF, Editura Avlad & Vlad, 1996. Redactor Viorel Pîrligras. pag. 68-70

Legături externe

[modificare | modificare sursă]