Stadionul Steaua

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Stadionul "Ghencea"
Stadionul Steaua.jpg
PoreclăStadionul Ghencea
Fondat1974
AmplasareBucurești
Nume completStadionul Steaua
Coordonate44°24′46″N 26°2′25″E / 44.41278°N 26.04028°E / 44.41278; 26.04028
Construitaugust 1973 - martie 1974
Deschis9 aprilie 1974
Renovat1996,2020
ProprietarMinisterul Apărării Naționale al României
BeneficiarCSA Steaua București
Capacitate30.500
Suprafață de jocIarbă

Stadionul Steaua este un stadion de fotbal din București, aflat în proprietatea publică a statului și administrarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, inaugurat la 9 aprilie 1974, într-un meci între Steaua și OFK Belgrad (scorul a fost 2–2).

Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 32.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365. Stadionul a fost renovat în 1996.

Pe lângă faptul că este stadionul oficial al echipei Steaua București, Stadionul Ghencea a găzduit anterior și echipa națională de fotbal a României.

Tabela electronică a fost inaugurată la meciul Steaua - Dinamo din primăvara anului 2007. Această tabelă poate afișa rezultatul, marcatorii, reluările, meciul în direct sau imagini de pe banca tehnică. Stadionul este denumit de către oficiali ai clubului Steaua „Templul fotbalului Românesc”.[necesită citare]

Momentan, stadionul principal nu are niciun beneficiar din cauza conflictului dintre CSA Steaua București și FCSB. Arena din Ghencea se află într-un avansat stadiu de degradare, aceasta transformându-se într-o ruină. Nici după ce CSA Steaua București și-a înființat o nouă secție de fotbal în 2017 și a înscris-o în Liga a IV-a București, aceasta și-a disputat meciurile pe teren propriu pe terenul 5 al complexului,[1] arena principală urmând a fi reconstruită din temelii.[2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Stadionul Ghencea

Stadionul este poziționat în sud-vestul Bucureștiului, în cartierul Ghencea, stadionul „Steaua” face parte din „Complexul Sportiv Steaua” fiind o arenă tipică de fotbal (fără pista de atletism). Construcția a fost inaugurată în aprilie 1974, cu ocazia unui meci amical SteauaOFK Belgrad (scor 2-2). La începutul deceniului IX au început lucrările instalației de nocturnă, aceasta fiind inaugurată pe 14 august 1991, la un meci Steaua - FCM Bacău (scor 4-1). Mai târziu, în 1996, arena din Ghencea a fost modernizată în totalitate, tribunele fiind dotate cu scaune, cantonamentul jucătorilor de sub tribuna a doua fiind renovat la nivelul unui hotel de patru stele, iar utilitățile fiind aduse la standardele vremii. Este stadionul pe care a jucat, în afara multiplei campioane a României – Steaua, și echipa națională.

Stadionul poate găzdui partide de fotbal la standardele impuse de FIFA și UEFA, atât în ceea ce privește confortul și securitatea spectatorilor cât și al facilităților oferite mass-media. Stadionul este dotat cu un sistem de supraveghere a spectatorilor compus dintr-un număr de 7 camere fixe și 9 camere mobile, acestea având posibilitatea de a lua imagini chiar și de la intrarea spectatorilor în stadion. La tribuna oficială există o cameră de monitorizare performantă care este folosită, în caz de nevoie, de către forțele de ordine.

Echipa națională de fotbal a României[modificare | modificare sursă]

Pe Stadionul Steaua echipa națională de fotbal a României a disputat următoarele meciuri:

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Stadionul Ghencea văzut din Peluza Nord în 2007.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stadionul Steaua