Stadionul Steaua

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Stadionul "Ghencea"
Stadionul Steaua.jpg
PoreclăStadionul Ghencea
Fondat1974
AmplasareBucurești
Nume completStadionul Steaua
Coordonate44°24′46″N 26°2′25″E
Construitaugust 1973 - martie 1974
Deschis9 aprilie 1974
Renovat1996,2020
ProprietarMinisterul Apărării Naționale al României
BeneficiarCSA Steaua București
Capacitate30.500
Suprafață de jocIarbă

Stadionul Steaua (denumit și Ghencea după strada pe care se află) este un stadion de fotbal din București, în curs de reconstrucție. Se află în proprietatea publică a statului și în administrarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, și a fost inaugurat la , într-un meci între Steaua și OFK Belgrad (scorul a fost 2–2).

Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 32.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365. Stadionul a fost renovat în 1996 și demolat în 2018, pentru a fi reconstruit în scopul de a servi drept stadion de antrenament pentru echipele participante la Campionatul European de Fotbal 2020.

A fost stadionul oficial al echipei Steaua București, și a găzduit anterior și echipa națională de fotbal a României. În propaganda adresată fanilor, clubul FC Steaua se referea la stadion drept „Templul fotbalului Românesc”.[1] Tabela electronică a fost inaugurată la meciul Steaua - Dinamo din primăvara anului 2007.[2]

În urma conflictului dintre Clubul Sportiv al Armatei Steaua și clubul de fotbal FC Steaua, aceasta din urmă s-a mutat pe Arena Națională, iar arena din Ghencea, rămasă în administrarea CSA Steaua, s-a degradat rapid, transformându-se într-o ruină. Nici după ce CSA Steaua București și-a înființat o nouă secție de fotbal în 2017 și a înscris-o în Liga a IV-a București, aceasta nu și-a disputat meciurile pe teren propriu pe acest stadion, ci pe terenul 5 din complex,[3] iar arena principală a fost demolată în toamna lui 2018 pentru a construi un nou stadion.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Stadionul Ghencea

Stadionul este poziționat în sud-vestul Bucureștiului, în cartierul Ghencea, stadionul „Steaua” face parte din „Complexul Sportiv Steaua” fiind o arenă tipică de fotbal (fără pista de atletism). Construcția a fost inaugurată în aprilie 1974, cu ocazia unui meci amical SteauaOFK Belgrad (scor 2-2). La începutul deceniului IX au început lucrările instalației de nocturnă, aceasta fiind inaugurată pe 14 august 1991, la un meci Steaua - FCM Bacău (scor 4-1). Mai târziu, în 1996, arena din Ghencea a fost modernizată în totalitate, tribunele fiind dotate cu scaune, cantonamentul jucătorilor de sub tribuna a doua fiind renovat la nivelul unui hotel de patru stele, iar utilitățile fiind aduse la standardele vremii. Este stadionul pe care a jucat, în afara multiplei campioane a României – Steaua, și echipa națională.

Stadionul putea găzdui partide de fotbal la standardele impuse de FIFA și UEFA, atât în ceea ce privește confortul și securitatea spectatorilor cât și al facilităților oferite mass-media. Stadionul era dotat cu un sistem de supraveghere a spectatorilor compus dintr-un număr de 7 camere fixe și 9 camere mobile, acestea având posibilitatea de a lua imagini și de la intrarea spectatorilor în stadion. La tribuna oficială exista o cameră de monitorizare folosită, în caz de nevoie, de către forțele de ordine.

Echipa națională de fotbal a României[modificare | modificare sursă]

Pe Stadionul Steaua echipa națională de fotbal a României a disputat următoarele meciuri:

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Stadionul Ghencea văzut din Peluza Nord în 2007.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stadionul Steaua


  1. ^ a b „A fost demolat „Templul fotbalului românesc", Evz.ro, accesat în  
  2. ^ „Steaua are o tabelă de marcaj nouă, care a costat 1, 2 milioane de dolari”, Money.ro, , accesat în   Text " Money" ignorat (ajutor)
  3. ^ „Tribune pentru CSA Steaua! Oficialii din Ghencea pun la punct un stadion pentru echipa lui Lăcătuș”, digisport.ro, , accesat în