Stadionul Național din Beijing

39°59′30″N 116°23′26″E (Stadionul Național din Beijing) / 39.99167°N 116.39056°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Stadionul Naţional din Beijing)
Stadionul Național din Beijing

daytime view
PoreclăCuib de pasăre
AmplasareRepublica Populară Chineză Beijing
China
Începerea construcțieidecembrie 2003
Deschismartie 2008
ProprietarChina
OperatorCITIC Group[*][[CITIC Group (Chinese state-owned investment company)|​]]  Modificați la Wikidata
Cost construcțieyuan ¥2,9 miliarde
USD $ 423 milioane[1]
EUR € 293 milioane
ArhitectHerzog & de Meuron
ArupSport
Ai Weiwei
CAG
BeneficiarJocurile Olimpice de vară din 2008, Supercoppa Italiana
CapacitateÎn timpul JO: 91,000 locuri[2]
După JO: 80,000 locuri
Suprafață de jociarbă
Prezență onlinesite web oficial

Stadionul Național din Beijing, oficial Stadionul Național, cunoscut și sub numele Cuib de pasăre (鸟巢 Niǎocháo), este un complex sportiv din Beijing, China. Stadionul a fost construit special pentru Jocurile Olimpice de vară din 2008.

Particularități[modificare | modificare sursă]

Stadionul Olimpic Național din Beijing este situat pe o ușoară ridicătură de pământ din centrul complexului olimpic. Construcția este opera arhitecților Jacques Herzog și Pierre de Meuron, câștigători ai Premiului Pritzker din 2001. Un rol important în elaborarea proiectului l-a jucat și artistul contemporan chinez, Ai Weiwei, acesta asigurând consultanța artistică.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Elementele structurale se sprijină unul pe celălalt în mod reciproc și converg către o formațiune asemănătoare unui grilaj, în care sunt integrate fațada, scările și acoperișul – aproape ca un cuib de păsare cu nuielele sale întrețesute. Efectul spațial al stadionului este cu totul inedit și radical, însă, în același timp, simplu și de un caracter aproape arhaic, creând astfel un punct de reper istoric unic pentru Jocurile Olimpice din 2008. Acesta întrunește toate cerințele funcționale și tehnice ale unui Stadion Olimpic. Caracteristicile sale ecologice cuprind un sistem de colectare a apei de ploaie, un acoperiș translucid ce asigură lumina naturală necesară peluzei de dedesubt, și un sistem natural, pasiv de ventilație. Deoarece toate facilitățile – restaurante, magazine și toalete – sunt elemente de sine stătătoare, a fost posibilă realizarea stadionului fără o fațadă solidă, închisă, fapt ce permite ventilarea naturală.

Acoperișul ajustabil este o componentă esențială a strucuturii stadionului. Atunci când este închis, acesta transformă stadionul într-o arenă acoperită.

Probabil că trăsătura cea mai remarcabilă a structurii este sistemul de “pernă” ce umple în mod strategic spațiile libere din cadrul fațadei clădirii, cu scopul de a proteja împotriva vântului și intemperiilor vremii. Materialul care s-a ales pentru această umplutură este revoluționara folie de ETFE, material ce a fost folosit și în cadrul Centrului Național de Natație din Beijing.

Cea mai importantă caracteristică a acestei opere arhitecturale este probabil îmbinarea unor sisteme complexe, într-un obiect uimitor și simplu la nivel conceptual.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pasternack 2008, pp. 93.
  2. ^ „Beijing National Stadium, Olympic Green”. East Asia. Arup. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stadionul Național din Beijing