Sit arheologic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Situri arheologice)
Sarmizegetusa Regia

Un sit arheologic este un teren, care cuprinde vestigii arheologice, ce reprezintă habitatul uman din diferite etape ale evoluției sale, cuprinzând structuri arhitecturale, urbanistice, tehnice, amenajări, precum și alte urme ale civilizației umane, în contextul natural, la suprafața solului sau sub acesta, identificate prin metode arheologice, informații documentare sau alte metode [1] și care a fost sau poate fi investigat științific.

Conform legii, în România proprietarii unui teren nu au dreptul să împiedice acccesul la un sit arheologic descoperit pe terenul lor, dar sunt îndreptățiți la plata unor despăgubiri pentru veniturile agricole nerealizate pe terenurile care fac obiectul săpăturilor arheologice, pentru perioada în care se desfășoară acestea și sunt scutiți de plata impozitului pe terenul agricol pentru suprafețele afectate de cercetările arheologice, pe întreaga durată a efectuării acestora. [2]

Liste de situri arheologice[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ariile protejate din Republica Moldova”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Irina Oberlander-Tarnoveanu: Un Viitor pentru Trecut

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dunnell, Robert C., and William S. Dancey, 1983 The Siteless Survey: A Regional Scale Data Collection Strategy, in Advances in Archaeological Method and Theory 6:267-287. M.B. Schiffer, ed.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Situri arheologice la Wikimedia Commons