Olimpiada (schimonahia)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Schimonahia Olimpiada)
Salt la: Navigare, căutare

Schimonahia Olimpiada (1757 - 1842) este fondatoarea Mănăstirii Văratec.

Fiică de preot din orașul Iași, după decesul soțului ei s-a dedicat vieții monahale în Mănăstirea Topolnița din ținutul Neamț. Acolo a fost făcută rasoforă, primind numele de Olimpiada, în loc de Bălașa.

Exprimăndu-și Starețului Paisie nemulțumirea legatâ de starea mănăstirii, acesta i-a poruncit, să caute, împreună cu Nazaria (schimonahia), un loc de mănăstire, unde să se poatâ dedice mai în liniște vieții religioase. Locul a fost ales în pădurile Văratecului, urmând și sfatul Cuviosului Iosif Pustnicul. Astfel, în anul 1785 a fost începutâ construcția unei biserici din lemn, treptat luănd naștere Schitul de maici Văratec. În anul 1787 au fost strămutate aici și călugărițele din Mănăstirea Topolița, sub egumenia schimonahiei Nazaria de la Durău.

Văzând că soborul maicilor se mărește, iar biserica de lemn este neîncăpătoare, schimonahia Olimpiada a adunat fonduri și a început construirea unei biserici mult mai mari. În anul 1808 biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost terminată. Tot datoritâ contribuției maicii Olimpiada s-a construit în anul 1817 o biserică de lemn la cimitir, în cinstea Sfăntului Ioan Botezătorul, zidul de incintă și chilii pentru călugărițe.

Deși i s-a propus de multe ori să fie stareță, ea a refuzat, considerându-se nepregătită acestei misiuni. Totuși, în cele din urmă a acceptat, în 1822 postul de stareță și de maică duhovnicească a soborului, care număra peste 300 de călugărițe, Dupâ șase ani, în urma morții Cuviosului Iosif, maica Olimpiada a decis să se retragă din stăreție.

În anul 1834 a fost aleasă pentru a doua oară stareță a Mănăstirii Văratec, pe care a condus-o pănă în anul 1842, cănd a murit la vârsta de 85 de ani.

Legături externe[modificare | modificare sursă]