Scandia Food

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Scandia)
Sari la navigare Sari la căutare

Scandia Food este o companie producătoare de pateu de ficat, și conserve de carne din România, a cărei istorie începe din anul 1922[1]. În primul semestru din 2008, compania a avut o cotă valorică de peste 65% pe piața de pateu și de aproximativ 60% pe segmentul conservelor din carne[2]. Cel mai important produs al companiei este Pateul Sibiu.

Cel mai bine vândute produse (în anul 2008) din portofoliul Scandia sunt Pate Bucegi, cu o producție de 50 de tone pe zi, și Pate Sibiu, cu o producție de 25 de tone pe zi[2]. Compania importă peste 70% din materia primă necesară pentru derularea producției, datorită calității ridicate și a prețului scăzut[3]. Acționarul majoritar al Scandia este Elga Comerț (care deține 75% din pachetul de acțiuni), Spot Industrial - 15%, 5% din acțiuni aparțin lui Ioan Bozdog și Sorin Bozdog, iar restul de 5% sunt în posesia altor persoane fizice[3].

Număr de angajați:

Cifra de afaceri:

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 1922, Josef Theil, cetățean german recunoscut în breasla producătorilor de mezeluri din Sibiu, înființează fabrica de preparate și conserve din carne Theil[4]. În anul 1941, Fabrica Theil devine Scandia Română[4]. În perioada 1990-1996, fabrica exportă în exclusivitate în țări precum SUA, Marea Britanie, Germania, fosta Uniune Sovietică, Japonia, până în 1996 când reia producția pentru piața din România[4]. În anul 2001, în urma unei licitații publice compania este preluată de actualii acționari, devenind o companie privată 100%[4]. În anul 2010, Scandia devine Scandia Food[4].

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]