Zmeur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Rubus idaeus)
Jump to navigation Jump to search
Zmeur
Raspberries (Rubus Idaeus).jpg
Zmeur
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Rosales
Familie: Rosaceae
Subfamilie: Rosoidae
Gen: Rubus
Subgen: Idaeobatus
Specie: R. idaeus
Nume binomial
Rubus idaeus
L.

Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, cu lăstari târâtori, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepți, de forma unor ace, adeseori plasați numai pe partea inferioară. Zmeurul aparține familiei Rosaceae.

Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dințate pe margini, verzi pe fața superioară, albicioase pe cea inferioară. Sunt folosite proaspete sau uscate la preparea de ceaiuri medicinale, care sunt recomandate pentru tratarea durerilor menstruale.

Florile zmeurului sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale și numeroase stamine, și reprezintă o sursă importantă de nectar pentru albinele producătoare de miere.

Fructul, care se numește zmeură, este de culoare roșie, cu miros plăcut și gust acrișor-aromat. Zmeura se cultivă din două motive: pentru consumul fructelor în stare proaspătă și pentru procesare industrială. Din zmeură se extrage xilitolul, care este un îndulcitor artificial folosit mai ales în tratarea și prevenirea cariilor dentare.

Zmeurul înflorește începând din luna mai până în iulie. Crește spontan în locuri stâncoase, luminișuri de păduri, regiuni deluroase și muntoase. Poate fi intâlnit pe întreg teritoriul României, fiind o plantă specifică zonelor cu climă temperată.

Exemple de soiuri de zmeură: Polka, Heritage, Cayuga, Ruvi, Citria, Opal, Latham, Willamette, Veten, Noma, Sugana, Laszka.[1][2]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pepinierele Fundulea. „ZMEURA, SOIURI, RECOLTARE, INTRETINERE SI PLANTARE PEPINIERELE FUNDULEA”. Accesat în . 
  2. ^ Agrointeligența. „TOP 10 SOIURI DE ZMEURĂ pentru O PLANTAȚIE PROFITABILĂ!”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Zmeur
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Zmeur