Charlotte Amalie de Hesse-Philippsthal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Charlotte Amalie de Hesse-Philippsthal

Charlotte Amalie de Hesse-Philippsthal (11 august 1730, Philippsthal7 septembrie 1801, Meiningen), a fost ducesă și regentă din 1763 până în 1782 de Saxa-Meiningen.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Charlotte Amalie a fost fiica landgrafului Karl I de Hesse-Philippsthal și a soției acestuia, Prințesa Christina de Saxa-Eisenach. În 1750, când ea avea 20 de ani, s-a căsătorit cu ducele în vârstă de 63 de ani Anton Ulrich de Saxa-Meiningen cu care a avut opt copii.

Ducele a prevăzut în ultimul său testament ca Charlotte Amalie să acționeze ca singurul tutore al fiii lor și regentă de Saxa-Meiningen. Anton Ulrich s-a retras la Frankfurt, departe de certurile de familie, și a locuit acolo cu familia sa. După moartea soțului ei, ea a călătorit mai întâi la Philippsthal să aștepte o decizie imperial care s-o confirme în calitatea de regentă. Rudele de la Gotha au călătorit în Meiningen în așteptarea moștenirii. După ce decizia imperială a confirmat-o în calitate de regentă, ea s-a putut muta la Meiningen.

Când a preluat domnia în 1763, țara era ruinată din punct de vedere financiar și economic. Cu măsuri și reforme de austeritate strictă asupra reconstrucției economice și de promovare a vieții spirituale, ea este considerată a fi "salvatoarea ducatului". Numirea de noi miniștri, cum ar fi Adolph Gottlieb von Eyben, a permis guvernului să funcționeze eficient din nou în termen de un an. Sistemul sofisticat de economii și analiză financiară de la curte a atras atenția împăratului Iosif al II-lea, care a numit-o în funcția de director al Comisiei pentru a salva ducatul de Saxa-Hildburghausen.

Copii[modificare | modificare sursă]

Charlotte Amalie și Anton Ulrich au avut opt copii: