Nocturne, Op. 27 (Chopin)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Manuscris din Nocturne Op. 27, No. 2

Nocturne, op. 27 este un set de două piese solo de pian compuse de Frédéric Chopin. Piesele au fost compuse în 1836[1] și publicate în 1837. Ambele nocturne din acest opus sunt dedicate contesei d'Appony.

Această publicație a marcat trecerea de la tripletele nocturnelor la perechi contrastante. [2]

David Dubal consideră că piesele sunt "mai bine descrise ca balade în miniatură". [3] Blair Johnson afirmă că aceste două nocturne sunt "două dintre cele mai puternice și cele mai renumite nocturne pe care Chopin le-a scris vreodată" și că aceste nocturne sunt "practic nerecunoscute" față de tradiția lui John Field . [4]

Nocturna în C-sharp minor, Op. 27 Nr. 1[modificare | modificare sursă]

Barele de deschidere ale nocturnei Nr. 7 în C-sharp minor

Nocturna în C-sharp minor este marcat inițial Larghetto și este în 4/4. Se trece la più mosso (mai multă mișcare) în măsura 29. piesa se întoarce la ritmul inițial în măsura 84 și se termină într-un adagio începând cu măsura 99. Piesa este de 101 măsuri și scrisă în formă ternară cu coda ; se introduce tema principală, urmată de o temă secundară și o repetare a primului.

Deschiderea se alternează între major și minor și folosește arpegii, care se găsesc și în alte nocturne, în stânga. Sună a "grilaj morbid și intenționat". [4] James Friskin a remarcat că piesa necesită o "extindere neobișnuit de largă a mâinii stângi" la început și a numit piesa "fină și tragică".[5] James Huneker a comentat că piesa este "o capodoperă" [6] , indicând "melodia morbidă și persistentă" a mâinii stângi. [6] Pentru David Dubal, più mosso are o "putere neliniștită și vehementă",ca o lucrare de-a lui Beethoven din cauza naturii agitate a acestei secțiuni.[6] Coda "îi reamintește ascultătorului cumplititatea inepuizabilă a lui Chopin", conform lui Dubal [7] , în timp ce Huneker îl numește "un climat surprinzător urmat de soare", înainte de a reveni la tema de deschidere. [6]

În teatru[modificare | modificare sursă]

Primul duet al baletului În noapte de Jerome Robbins (1970) a fost coregrafia acestei piese.

Extrase[modificare | modificare sursă]

Nocturna în D-flat major, Op. 27, Nr. 2[modificare | modificare sursă]

Barele de deschidere ale nocturnei Nr.8 în D-flat major

Nocturna în D-flat major este marcat inițial ca Lento sostenuto și este în 6/8. Se compune din două strofe, repetate în variații din ce în ce mai complexe. Piesa este de 77 de măsuri lungime.

Unele dintre ornamentele extrem de complicate ale nocturnei Nr. 8

Blair Johnston numește cadența principală , aproape de sfârșitul piesei, "unul dintre momentele cele mai glorioase din întregul proces al lui Chopin". [4] Johnston numește, de asemenea, piesa "unul dintre cele mai grațioase eseuri ale lui [Chopin] în practicile ornamentale de fioritură ". [4] Huneker afirmă că piesa "conține într-adevăr doar un singur subiect și este un cântec al verilor dulci de două suflete, căci înțelesul este evident în dualitatea vocii". [8] El susține de asemenea că piesa este "cea mai interesantă din punct de vedere armonic". [8] Friskin afirmă că piesa conține "ritmuri și greșeli sparte care necesită o atingere delicată de mână". [5]

Piesa, ocazional, a fost prezentă în cultura populară, cum ar fi în 1977 filmul Spionul care m-a iubit ,[4][9] filmul rusesc din 1998 Bărbierul din Siberia , iar webcomic-ul Saturday Morning Breakfast Cereal. [10]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Huneker, James G. (). Chopin : the man and his music. New York: Dover Publ. p. 251. ISBN 0-486-21687-X. 
  2. ^ Samson, Jim (). „Nocturne in D flat major, Op 27 No 2”. Hyperion Records. Accesat în . 
  3. ^ Dubal, David (). The art of the piano : its performers, literature, and recordings. Pompton Plains, N.J.: Amadeus Press. p. 461. ISBN 1-57467-088-3. 
  4. ^ a b c d e Woodstra, Chris; Brennan, Gerald; Schrott, Allen (). AllMusic Guide to Classical Music. Hal Leonard Corporation. p. 287. ISBN 0-87930-865-6. Accesat în . 
  5. ^ a b Friskin, James; Irwin Freundlich (). Music for the piano; a handbook of concert and teaching material from 1580 to 1952. New York: Dover Publications. p. 106. ISBN 0-486-22918-1. 
  6. ^ a b c d Huneker (1966), p. 259
  7. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite dubal463
  8. ^ a b Huneker (1966), p. 260
  9. ^ „Trivia - The Spy Who Loved Me”. James Bond Museum. Accesat în . 
  10. ^ Saturday Morning Breakfast Cereal, n. 2454