Neo Geo (consolă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Neo-Geo)
NeoGeo AES și NeoGeo MVS
Fabricant SNK
Tip Consolă de jocuri
Generație A patra generație
Disponibil de la data de 1990
CPUMotorola 68000, Zilog Z80
Unități Media Cartușe
Unități vândute1 milion
Cel mai bine vândut jocMetal Slug

Neo-Geo este o consolă de jocuri lansată în 1990 de compania japoneză de jocuri SNK. Cele două versiuni lansate ale sistemului au fost cunoscute sub denumirile de AES (Advanced Entertainment System, sau versiunea pentru casă) și MVS (Multi Video System, versiunea de arcadă). Consola Neo-Geo a fost comercializată ca un sistem pe 24 de biți, deși aceasta se baza practic pe un sistem multiprocesor pe 8/16/32 de biți.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Inițial, sistemul Neo-Geo AES era valabil doar pentru închiriat, dar curând SNK a început să comercializeze consola în magazine, când răspunsul pieții a dat de înteles că oamenii erau dispuși să cheltuie bani. Comparativ cu celelalte sisteme ale vremii, calitatea graficii și a sonorizării Neo Geo era mult mai înaltă.

Sistemul AES era compus din două CPU-uri: un procesor principal Motorola 68000 pe 16/32 de biți ce funcționa la 12 MHz și un coprocesor ZiLOG Z-80A pe 8 biți la 4 MHz. Un chipset video de comandă perimitea sistemului să afișeze simultan 4.096 de culori și 380 de sprite-uri, timp în care chipul de sunet Yamaha 2610 oferea 15 canale de sunet, cu 7 canale rezervate exclusiv efectelor sonore.

Se plănuia ca prețul de debut al consolei să se ridice la 599$, ea incluzând două joystick-uri și un joc (Baseball Stars sau NAM-1975). Cu toate acestea, planul a fost înlocuit, iar la lansarea naționala a consolei, prețul de inceput a fost de 649,99$, cu două joystick-uri, un card de memorie și un joc unic pachetului, Magician Lord (cutiile inițiale ale consolei Neo Geo, conțineau un abțibild auriu ce anunța includerea jocului Magician Lord, în locul unuia dintre cele două inițial anunțate), acest pachet fiind cunoscut sub denumirea “Gold System”. Sistemul a fost de asemenea lansat sub pachetul “Silver System”, ce includea un singur joystick, fară card de memorie sau vreun joc, alte jocuri se ridicându-se pe atunci la peste 200$ fiecare. Cu aceste prețuri “premuim”, majoritatea gamerilor, nu iși puteau permite sistemul, așa ca acesta era accesibil doar unei piețe nișă.

Consola Neo Geo s-a ridicat la statutul de cult, parțial datorită schimbărilor majore din industrie, piața cerând mai multă grafică 3D. Chiar și după incetarea fabricarii consolelor pentru piața națională, calitatea jocurilor Neo Geo o pastra vie în arcade, mai ales în Japonia, unde întotdeauna ultimele apariții ale francizei King Of Fighters creeau agitație.

Ultimul joc produs de SNK pentru sistemul Neo Geo, Samurai Shodown V Special, a fost lansat pe 19 octombrie 2004. SNK a decis abandonarea hardware-ului datorită crescătoarei piraterii în jocuri, motiv pe care SNK îl consideră responsabil și pentru falimentul lor din 2000. SNK a încetat să producă sisteme pentru acasa la sfarsitul lui 1997, dar software pentru sistemele AES și arcade a continuat înca 7 ani. Calculând de la introducerea hardware-ului de arcada în 1990 până la ultima lansare din 2004, viața de 14 ani a suportului pentru consola Neo Geo, o face a doua cea mai longeviva consolă vreodată produsă, după Atari 2600, ce a fost susținută financiar din 1977 până în 1992.

Un nou joc-cartuș, Last Hope, a fost lansat pentru consolă în 2006, de firma independentă NG:DEV:TEAM, rulând la 60fps-uri și scoțând la lumină continua abilitate a consolei NeoGeo, la 16 ani după apariție. Jocul conține elemente grafice atât CG, cât și de mână, cu efecte de transparența și lumină.

Pe 31 august 2007, SNK a oprit serviciile de maintenance pentru sistemele NeoGeo AES, sistemele portabile și jocuri. Totuși, ei continuă sa repare sistemele de arcadă.