Morgan le Fey

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Morgan Le Fay - zeiță galeza ce putea arunca blesteme asupra oricarui muritor. Radacina numelui sau "mor" inseamna Mare, ea fiind si zeita Marii. In zilele noastre este considerata incarnarea lui Valkrye Morrigan.

Morgan le Fay / mɔrɡən lə feɪ /, alternativ, cunoscuta si sub numele de Morgane, Morgaine, Morgana si alte variante, este sora regelui Arthur care o avea prietenă pe Guinevere, dar după ce Arthur l-a omorât pe iubitul Morganei, ea a început să nu mai fie prietenă cu el și cu Guinevere, iar atunci Arthur s-a căsătorit cu Guinevere. După aceea a început să vrea să îl omoare pe Arthur. Într-o zi a devenit o vrăjitoare puternică. Operele timpurii oferind că Morgan nu elabora personajul ei dincolo de rolul ei ca o zână sau magician. Ea a devenit mult mai important în proză ciclică ulterior lucrărilor, cum ar fi Lancelot-Graal și ciclul post-Vulgata, în care ea devine un antagonist al regelui Arthur si Guinevere Regina. Ea se spune ca este fiica mamei lui Arthur, Lady Igraine, și primul ei soț, Gorlois, Duce de Cornwall, astfel că Arthur este fratele ei de jumătate (de Igraine și Uther Pendragon).

Conturile timpurii de Geoffrey de Monmouth și Gerald de Wales se referă la Morgan în colaborare cu Insula de Mere (mai târziu Avalon), unde,ranit în mod fatal ,Arthur,a fost dus.. Pentru fostul ea a fost o femeie fermecătoare, una din cele nouă surori, în timp ce la acestea din urmă ea a fost conducator si patroana a unei zone din apropierea Glastonbury și o strânsă relație de sânge a Regelui Arthur. În romanele timpurii ale Chrétien de Troyes, de asemenea, figureaza ca un vindecator.

Deși, în poveștile târzii, ea devine un adversar al Mesei Rotunde atunci când Guinevere descopera adulterul ei cu unul din Cavalerii soțului ei, ea în cele din urmă împacă cu fratele ei, și își păstrează chiar și rolul ei inițial, care servește drept una dintre cele patru fermecatoare care il insoteste pe rege la Avalon după bătălia sa finală de la Camlann. Ea are cel puțin două surori mai mari, Elaine și Morgause, acesta din urmă din care este mama lui Gawain și trădătorului Mordred. În Sir Thomas Malory, Le Morte d'Arthur și în altă parte, ea este căsătorită, din nefericire, cu regele Urien de Gore și Ywain este fiul ei.