Morgan le Fey

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Morgan Le Fay - zeiță galeza ce putea arunca blesteme asupra oricarui muritor. Radacina numelui sau "mor" inseamna Mare, ea fiind si zeita Marii. In zilele noastre este considerata incarnarea lui Valkrye Morrigan.

Morgan le Fay / mɔrɡən lə feɪ /, alternativ cunoscuta si sub numele de Morgane, Morgaine, Morgana si alte variante, este sora regelui Arthur care o avea prietenă pe Guinevere. După ce Arthur l-a omorât pe iubitul Morganei, aceasta a incetat prietenia cu cei doi, iar Arthur s-a căsătorit cu Guinevere. Vazand aceasta, Morgan Le Fay incearca sa il omoare pe Arthur, mai ales ca devenise o vrăjitoare puternică. Operele timpurii nu mentioneaza că Morgan ar fi mai mult decat o zână sau fiinta mistica. Ea a devenit mult mai importanta în proza ciclică ulteriora, in lucrări precum Lancelot-Graal și ciclul post-Vulgata, în care ea devine un personaj antagonic al regelui Arthur si reginei Guinevere. Alte opere o plaseaza a fi o sora a regelui: este fiica mamei lui Arthur, Lady Igraine, cu primul ei soț, Gorlois, Duce de Cornwall, astfel că Arthur este fratele ei vitreg (tatal lui fiind Uther Pendragon).

Povestile timpurii de Geoffrey de Monmouth și Gerald de Wales se referă la Morgan ca stapana a Insulei de Mere (mai târziu Avalon), unde, ranit mortal, a fost dus regele Arthur. În romanele timpurii ale Chrétien de Troyes, de asemenea, figureaza ca un vindecator.

Deși, în poveștile târzii, ea devine un adversar al Mesei Rotunde atunci când Guinevere descopera adulterul ei cu unul din Cavalerii Mesei Rotunde, ea în cele din urmă împacă cu fratele ei și își păstrează chiar și rolul ei inițial, fiind una dintre cele patru zane care il insotesc pe regele Arthur la Avalon după bătălia sa finală de la Camlan. Ea are cel puțin două surori mai mari, Elaine și Morgause, acesta din urmă fiind mama lui Gawain și a trădătorului Mordred. În scrierile lui sir Thomas Malory, Le Morte d'Arthur și în altă parte, Morgan le Fay este nefericita sotie a regelui Urien de Gore, iar Ywain este fiul ei.