Model la scară redusă
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
[[wiki]] | Acest articol sau această secțiune nu este în formatul standard. Ștergeți eticheta la încheierea standardizării. Acest articol a fost etichetat în aprilie 2016 |
Un model la scară redusă este, în general, reprezentarea fizică a unui obiect, care menține o proporție cât mai fidelă a aspectelor importante ale modelului reprezentat. Acesta permite examinarea și prezentarea proprietăților obiectului reprezentat fără a fi nevoie a examina obiectul original.
Modelismul este tehnica de reproducere a unor mașini și aparate la scară redusă, astfel:
- Automodelismul: Ramură sportivă care se ocupă cu construirea de automodele. Competitii sportive, curse de automodele. Automodel: Autovehicul miniatural prevăzut cu un sistem de propulsie și de comandă.
- Aeromodelismul: Ramură a tehnicii care se ocupă cu studiul, proiectarea și construcția aeromodelelor. Sport aviatic care constă în conducerea aeromodelelor. Aeromodel: Model de avion (sau elicopter, multicopter, rachetă) de dimensiuni reduse, care poate zbura, fără pilot, o anumită distanță.
- Navomodelismul: Tehnica construirii navomodelelor. Competiție sportivă cu navomodele. Navomodel: Model (macheta) de navă care reprezintă în miniatură construcția acesteia.
Majoritatea producătorilor de modelism din lume au început prin construcția de machete statice: 1946-Tamiya, 1935-Graupner, dar explozia modelelor controlate de la distanță a avut loc odată cu primele automodele cu telecomandă, în 1976, moment în care Tamiya a lansat primul automodel cu telecomandă din lume, după care au apărut mulți alți producători de automodele, competiții de profil, atât on-road cât și off-road, iar în anii 80-90 a devenit un hobby de masă (în 1986 s-a înființat firma de automodele Traxxas care a devenit foarte populară în categoria automodelism hobby-grade datorita faptului ca produce modele complet gata de rulare), modelele teleghidate devenind din ce în ce mai accesibile publicului larg, în toate domeniile, atât în automodelism, aeromodelism și navomodelism.
Odată cu avansul tehnologiei, au început să apară și modele foarte complexe dpdv tehnic, elicoptere cu telecomandă sau multicoptere, ce pot ajunge să aibă mai mult de 25Kg și să care camere de filmat profesionale de peste 7Kg!
În România, odată cu intrarea în UE și libera circulație a mărfurilor și persoanelor, începând cu 2007-2008, modelismul a început să devină un sport din ce în ce mai popular, atât ca hobby personal cât și la nivel competițional.
Legături externe[modificare | modificare sursă]
- Modelismul cu "scandurele" - sportul care a adus Romaniei 200 de medalii in 12 ani, 27 iulie 2004, Adevărul
- Oamenii cu trenul în sufragerie, 12 mai 2012, Mihnea-Petru Pârvu, Evenimentul zilei
- Afacere - Bani mari pentru case mici, 18 noiembrie 2005, Elena Stan, Jurnalul Național
- Modelism feroviar - Hobby-ul care aduce bani, 29 noiembrie 2005, Jurnalul Național
- Modelismul – hobby ce poate deveni meserie, 12 februarie 2008, Gândul
- Locul de modelism, 12 februarie 2008, Gândul