Minciuna (film din 1957)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Minciuna)
Acest articol se referă la filmul cehoslovac din 1957. Pentru alte sensuri, vedeți Minciuna (dezambiguizare).
Minciuna
Snadný život

Afișul românesc al filmului
Genfilm dramatic
RegizorMiloš Makovec
ScenaristJiří Brdečka
Milena Jelínek
Miloš Makovec
StudioStudioul Barrandov
Director de imagineJaroslav Tuzar
MontajJan Kohout
MuzicaVlastimil Hála
DistribuțieJiří Papež
Alena Martinovská
Soňa Danielová
Vladimír Menšík
Premiera18 octombrie 1957
Premiera în România  (1958-06-19)
Durata79 minute
alb-negru
ȚaraCehoslovacia Cehoslovacia
Limba originalăcehă
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Minciuna (titlul original: în cehă Snadný život) este un film dramatic cehoslovac, realizat în 1957 de regizorul Miloš Makovec, protagoniști fiind actorii Jiří Papež, Alena Martinovská, Soňa Danielová și Vladimír Menšík. Miloš Makovec a încercat să se inspire din viața tinerilor de atunci (anii 1950), dar punctul său de vedere a provocat controverse și a fost aspru criticat.[1] Acest film a inclus un vechi cântec ceh Dáme si do bytu (în română Să mergem la apartament), care a fost tăiat după intervenția cenzorilor.[2] Motivul scoaterii a fost comportamentul „huligan” din film a lui Josef Zíma și Jiří Suchý.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Studentul universitar Boris Trojan este superficial și nesăbuit. El vrea să realizeze totul în cel mai ușor mod. Reușind să obțină o carte unică de specialitate în limba engleză despre teoria muzicii indiene, copiază din ea în timpul examenelor și la redactarea tezei de diplomă. O seduce pe Jana pe care o cunoaște la prietenul său Peter. Când o întâlnește pe Dáša, fiica influentului dr. Landy, nu ezită să mențină o relație cu ambele fete în același timp. Boris rupe legătura cu Petr din cauza Janei și a fraudei la examen și se mută din cămin ca subchiriaș la Jana. La început, Jana este vrăjită de cuvintele mari ale lui Boris și de „cunoștințele sale de expert”, dar treptat ajunge să-i cunoască adevărata natură. Într-o zi, Jana și Dáša se întâlnesc și își dau seama cât de fals este farmecul lui Boris. Dáša găsește o carte în limba engleză în camera subînchiriată lui. Își dă seama cum și-a câștigat reputația de expert și decide să-l informeze pe profesor iar Jana se întoarce la prietenii ei de la cămin.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ cs Bartošková, Šárka; Bartošek, Luboš, Capitol: Makovec, Miloš, Praga, 1986, 520 pag.: Editura Československý filmový ústav, p. 273 ;
  2. ^ cs Ondřej Suchý. „Třikrát sláva písničce ze Snadného života”. pozitivni-noviny.cz. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]