Joc cu sumă zero

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În teoria jocurilor, un joc cu sumă zero sau nulă descrie o situație în care câștigul unui participant este perfect echilibrat pierderea unui alt participant. Altfel spus, orice situație care funcționează ca un joc cu sumă zero presupune că orice câștig al unui participant necesită o pierdere egală a altui participant.

Dacă suma totală a pierderilor este scăzută din suma totală a câștigurilor participanților, se obține zero.

Definiție[modificare | modificare sursă]

Proprietatea cu sumă zero (dacă unul câștigă, celălt pierde) garantează că orice rezultat al unui joc cu sumă zero este o Optimalitate Pareto. Un exemplu concret sunt jocurile de noroc: câștigul unuia dintre jucători trebuie să vină din pierderea altui jucător. Jocurile de noroc funcționează așa pentru că ele nu produc plusvaloare – jucătorii strânși în jurul mesei de poker schimbă bani numai între ei și nu creează vreun produs pe care să-l schimbe cu lumea exterioară. Valoarea adăugată a jocului este zero, prin urmare suma totală a jocului este zero (plusul unuia dintre jucători este echilibrat de minusul altor jucători).

În schimb, situațiile în care participanții pot câștiga sau pierde împreună sunt jocuri cu sumă non-zero. De exemplu, dacă o țară cu un exces de banane tranzacționează cu o altă țară care are un exces de mere, ambele găsesc beneficii în tranzacție: prin urmare, se confruntă cu un joc cu sumă pozitivă.

Legături externe[modificare | modificare sursă]