Jaime al IV-lea de Mallorca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la James al IV-lea de Mallorca)
Jaime al IV-lea de Mallorca
Date personale
Născut1336
Regatul Majorcăi, Coroana Aragonului Modificați la Wikidata
Decedat20 ianuarie 1375
Soria, Castilia și León, Spania Modificați la Wikidata
PărințiJaime al III-lea de Mallorca
Constance de Aragon
Frați și suroriIsabella I of Majorca[*][[Isabella I of Majorca (Titular Queen regnant of Majorca)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuIoana I de Neapole (din ) Modificați la Wikidata
Număr de copii1 Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba catalană
limba italiană
limba latină
limba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriconte
rege al Majorcăi[*]
count of Cerdagne[*][[count of Cerdagne (governor and nominal regent of the County of Cerdanya)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Barcelona
Rege al Majorcăi[*] Modificați la Wikidata

Jaime al IV-lea de Mallorca (1336 - 20 ianuarie 1375) a fost un prinț catalan, permanent pretendent, dar fără succes, la tronurile Regatului Mallorca și Principatului Ahaia din 1349 până la moartea sa. A fost rege consort de Neapole, conte de Roussillon și conte de Cerdagne.

Întemnițarea și căsătoria[modificare | modificare sursă]

Jaime era fiul lui Jaime al III-lea de Mallorca și al soției sale, Constance de Aragon. Tatăl său a fost ucis în bătălia de la Llucmajor în 1349, în timp ce încerca să-și recupereze regatul, iar Jaime al IV-lea a fost luat prizonier de către unchiul său, Petru al IV-lea de Aragon. Pretendent la Regatul Mallorca și Principatul Ahaia, Jaime a fost ținut într-o cușcă de fier la Barcelona până în 1362. A reușit să scape și s-a refugiat la Ioana I de Neapole, care îl ajutase pe tatăl său în ultima încercare asupra Mallorcăi.

Ioana, care nu avea copii și avea nevoie de moștenitori, s-a căsătorit cu Jaime pe 26 septembrie 1363, la Castel Nuovo. Probabil pentru a evita conflictele civile din primele două căsătorii, Ioana l-a exclus pe Jaime de la guvernare, prin contractul de căsătorie. Cu toate acestea, căsătoria s-a dovedit fără succes, cuplul neavând copii și văzându-se rar unul pe altul.

Lupta pentru Mallorca[modificare | modificare sursă]

Jaime era determinat să-și recupereze posesiunile și a plecat curând în război cu Regatul Aragon. A fost învins și forțat să fugă la Bordeaux. Acolo, a câștigat sprijinul lui Eduard Prințul Negru, care spera că îl va restaura în Mallorca după restabilirea lui Petru cel Crud în Castilia. S-a alăturat invaziei din Castilia, luând parte la bătălia de la Nájera. A fost lovit de o boală îndelungată și severă în Valladolid. În imposibilitatea de a merge, nu a putut să părăsească orașul și a fost capturat de Henric al II-lea de Castilia. Răscumpărat de Ioana, el a revenit în Napoli pentru scurt timp, înainte de a pleca din nou.

Henric a lansat un război împotriva lui Petru al IV-lea de Aragon, iar Jaime spera să profite de acest lucru pentru a căpăta Roussillon și Cerdagne, porțiuni din regatul tatălui său. Cu toate acestea, Ioan de Gaunt a încheiat un armistițiu între Castilia și Aragon, iar întreaga greutate a forțelor din Aragon au căzut asupra lui Jaime. Învins din nou, a fugit în Castilia, unde probabil a murit otrăvit la Soria, pe 20 ianuarie 1375, la cea de-a 32-a aniversare de la urcarea pe tron a soției sale.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Grierson, Philip; Travaini, Lucia (1998). Medieval European Coinage: Volume 14, South Italy, Sicily, Sardinia: With a Catalogue of the Coins in the Fitzwilliam Museum, Cambridge, Volume 14, Part 3. Cambridge University Press. pp. 230, 511. ISBN 0521582318.