Invadarea slovacă a Poloniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
În roșu și verde se pot vedea teritoriile disputate intre Cehoslovacia (apoi Slovacia) și Polonia; în urma invaziei din 1939, toate au devenit pământuri ale Slovaciei
Ferdinand Čatloš decorates ethnic German soldiers in the Slovak army 2.png

Invadarea Poloniei de către armata slovacă a început la 1 septembrie 1939, după ce Germania a declarat război Poloniei.

Scopul invaziei[modificare | modificare sursă]

Scopul invaziei a fost recuperarea teritoriilor contestate de slovaci care au fost acordate Poloniei în 1922 și în 1938. De asemenea, slovacii displăceau Polonia din cauza apropierii Poloniei de politica maghiară care a vizat ocuparea unor teritorii slovace.

Ordinul de luptă[modificare | modificare sursă]

Grupu de armată Bernolák era condus de prim-ministrul slovac al apărării Ferdinand Čatloš. Acesta era compus din: prima divizie de infanterie "Jánošík" condusa de Anton Pulanich în sectorul Spišská Nová Ves – Prešov; a doua divizie de infanterie "Škultéty" condusa de Alexander Čunderlík în sectorul Brezno – Poprad; a treia divizie de infanterie "Rázus" condus de Augustín Malár în sectorul est de Tatra Înaltă și o unitate motorizată "Kalinčiak" formată la 5 septembrie dar campania s-a încheiat înaintea punerii acestei unități pe front.

Grupul era parte din Grupul German de Armata Sud și era subordonat celei de a 14-cea armata condusa de Wilhelm List.

S-au luptat cu Armata Karpaty a Poloniei, care era formata din unități de infanterie cu ceva artilerie ușoară și fără tancuri.