Insula Alborán

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Insula Alborán
Geografie
Ocean/MareMarea Alboran  Modificați la Wikidata
Coordonate35°56′22″N 3°02′07″W ({{PAGENAME}}) / 35.9394°N 3.0353°V
ArhipelagComarca Metropolitana de Almería[*][[Comarca Metropolitana de Almería (comarca of Spain)|​]]  Modificați la Wikidata
Suprafață0,07 km²
Lungime0,66 km  Modificați la Wikidata
Țară
Spania - Provincia Almería
Demografie
Populație21 (numai militari)
Insula Alborán se află în Spania
Insula Alborán
Insula Alborán
Insula Alborán în Spania
Harta sudului Spaniei cu insulele din Marea Mediterană

Insula Alborán (în spaniolă Isla de Alborán) este o insuliță situată în Marea Alborán, parte a Mării Mediteranene de Vest, aproximativ la 50 de kilometri (31 de mile) nord de coasta marocană și la 90 km (56 mile) sud de provincia spaniolă Almería. Posesiune spaniolă încă din 1540, ea a fost luată de la piratul tunisian Al Borani în Bătălia de la Alborán. Acum adăpostește o mică garnizoană a marinei spaniole și un far automatizat.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Insula Alborán este o insuliță din Marea Alborán, care face parte din Marea Mediterană de Vest, la aproximativ 50 kilometri (31 mi) nord de coasta marocană și la 90 kilometri (56 mi) sud de țărmul european, mai exact, de provincia Almería a Spaniei. Insula este o platformă plană situată la o altitudine de aproximativ 15 m deasupra nivelului mării și are o suprafață de aproximativ 766 390 m2.

Islote de la Nube[modificare | modificare sursă]

La 100 m distanță de capătul din nord al insulei se află Islote de la Nube (în spaniolă: Insulița Norului).

Diplotaxis siettiana[modificare | modificare sursă]

Planta asemănătoare napului, numită științific Diplotaxis siettiana, iar în spaniolă jaramago de Alborán, are singura sa populație sălbatică cunoscută pe insulă. A dispărut de acolo în secolul al XX-lea, dar a fost reintrodusă cu succes din stocurile de conservare ex-situ în 1999.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Alborán a fost cunoscută greșit ca „Albusama”.[1]

La mijlocul anilor 1960 au existat câteva încercări ale vaselor de pescuit ale Uniunii Sovietice de a stabili o bază în Alborán, ceea ce a silit armata spaniolă să aducă aici un detașament al Marinei Spaniole.

Viața actuală[modificare | modificare sursă]

Insula aparține administrativ de Comarca Metropolitana de Almería și face parte din districtul Pescadería.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Algunos cartógrafos de los últimos siglos han dado a Alboran el nombre de Albusama, confundiéndola con el pequeño islote costero cercano a la ciudad llamada tambien por ellos Albusama.” (Marie Armand Pascal d'Avezac de Castera-Macaya, 1846. Historia de las islas de África p. 386); „Alhucema (Albusama): Pequeña isla del Mediterráneo, sobre la costa del reyno de Fez, en frente de la de Alhucema.” (Antonio Vegas 1806. Diccionário geográfico universal, que comprende la descripción de las quatro partes del mundo, s.v. „Alhucema”).

Vezi și[modificare | modificare sursă]