Inspectorul Clouseau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Inspector Jacques Clouseau)
Inspectorul Clouseau
Apariții
Creat deBlake Edwards  Modificați la Wikidata
Jucat dePeter Sellers
Alan Arkin
Roger Moore
Steve Martin  Modificați la Wikidata
Apariții înThe Inspector[*][[The Inspector (American animated short film series)|​]]
Pantera Roz (film din 1963)
O împușcătură în întuneric
Inspectorul Clouseau
Întoarcerea Panterei Roz
Pantera Roz contraatacă
Răzbunarea Panterei Roz
Pe urmele Panterei Roz
Blestemul Panterei Roz
Pantera Roz (film din 2006)  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat[*]  Modificați la Wikidata
Relații

Inspectorul Jacques Clouseau, căruia i s-a acordat ulterior gradul de inspector șef din cadrul Siguranței Franceze, este un personaj fictiv din seria Pantera Roz (The Pink Panther) a lui Blake Edwards. El a fost interpretat de Peter Sellers în seria originală de filme și, de asemenea, de Alan Arkin în filmul din 1968 Inspectorul Clouseau și, într-un cameo, de Roger Moore (creditat ca Turk Thrust II) în filmul din 1983 Blestemul Panterei Roz. În remake-ul din 2006 și în continuarea sa din 2009, el este interpretat de Steve Martin.

Înfățișarea lui Clouseau apare și în scurtmetrajele și segmentele de desene animate Pantera Roz și este cunoscută sub numele de „Inspectorul”.[1] Reprezentările animate mai recente din anii 1970 încolo au fost reproiectate pentru a se asemăna mai mult cu Sellers, iar mai târziu cu Martin.

Inițial, rolul lui Clouseau în filmul din 1963 i-a fost oferit lui Peter Ustinov, dar acesta a refuzat.[2] Personajul principal al filmului din 1963 trebuia să fie Sir Charles Lytton, despre ale cărui aventuri a fost planificat să fie prezentate în următoarele filme, dar în procesul de producție, rolul lui Clouseau a fost extins și, aducând cel mai mare succes filmului, echipa de producție a fost nevoită să filmeze în continuare filme despre Clouseau.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Beck, Jerry (2006). Pink Panther: The Ultimate Guide to the Coolest Cat in Town. New York, New York: Dorling Kindersley, Ltd. ISBN 0-7566-1033-8.
  2. ^ When Peter Ustinov left his role as Inspector Clouseau and Peter Sellers took over and other tales from The Pink Panther (1964) Arhivat în , la Wayback Machine., thelifeandtimesofhollywood.com