Hunsrück

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Amplasare Hunsrück in Germania
Amplasare Hunsrück in Rheinland-Pfalz und Saarland

Munții Hunsrück fac parte din Masivul Șistos Renan din Rheinland-Pfalz și numai o mică porțiune în Saarland.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Originea etimologică a numelui munților Hunsrück este neclară, denumirea de „hundesrucha“ este folosită deja în 1074 într-un document istoric care provine de la mănăstirea din Ravensburg, se presupune că numele ar provine de la „Hunderücken” (Spinare de câine).

Geografie[modificare | modificare sursă]

Nucleul central al munților îl constituie Platoul Hunsrück și Simmerner Mulde, vârful cel mai înalt fiind Erbeskopf cu 818 m. La nord munții sunt mărginiți de Mosel, la est de Valea Rinului care-l desparte de masivul Taunus. In partea de sud limita munților se află la munții Binger Wald, Soonwald și Lützelsoon (Kleiner Soon), pe când în sud-vest limita este realizată de Idarwald, Hochwald și Wildenburger Kopf, iar la vest de Osburger Hochwald, Schwarzwälder Hochwald, ca și râurile Saar și Ruwer.

Munții Hunsrück prezintă multe caractere asemănătoare cu munții Eifel, Westerwald sau Taunus. In direcția est vest se află șoseaua situată la înălțime care leagă Koblenzul cu Saarburg, iar de la nord-vest spre sud-est se află un drum militar roman numit „Ausoniusstraße” din Mittelgebirge și care lega Trier cu Bingen.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hunsrück