Ghadamis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ghadamis
—  '  —

Ghadamis este un oraș în Libia.

Ghadames este un oras oaza in vestul Libiei. Se afla la 549km sud-vest de Tripoli, langa granitele cu Algeria si Tunisia. Oaza are o populatie de 7000 de locuitori. Cea mai veche parte a orasului, care este inconjurata de un zid a fost declarat Patrimoniul Mondial de catre UNESCO.

Fiecare din cele 7 clanuri care obisnuiau sa locuiasca in aceasta parte a orasului aveau propiul teritoriu unde fiecare avea un loc public unde se puteau tine festivale.

Istorie[modificare | modificare sursă]

In 1970, guvernul a construit case noi in afara partii vechi a orasului. Oricum, multi dintre locuitorii interni s-au intors la vechea parte a orasului pe durata verii astfel arhitectura avand o protectie mai mare impotriva climei. Primele date despre Ghadames au datat din perioada Romana cand erau trupe in oras din cand in cand. Numele roman al orasului era Cydames.

Pe durata sec al VI-lea un episcop locuia in oaza dupa ce populatia a fost convertita la crestinism de catre misionarii bizantini. Pe durata sec al VII-lea Ghadames a fost condusi de Arabi Muslim. Populatia a fost rapid convertita la islamism iar Ghadames a jucat un rol important ca baza pentru piata Trans-sahariana inainte de sec al 19-lea.

Vezi și[modificare | modificare sursă]