Fișier:Vas de ofrandă (Arheologie) 3156 04.12.2019 Tezaur DDC3F2A10AF843F8911EC308E95A8889.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(2.251 × 3.835 pixeli, mărime fișier: 2,56 MB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Vas de formă compusă: partea inferioară este conică, cu fundul ascuțit, suprapusă de un tor proeminent marcând diametrul maxim; segmentul superior are peretele arcuit, umărul rotunjit, gât în pâlnie, gura largă, marginea răsfrântă, fațetată. Două mici torți în bandă lată sunt dispuse simetric sub diametrul maxim. Decorul este incizat, în mai multe registre: triunghiuri hașurate, cu vârful spre interior, pe fațeta buzei, care este străpunsă de patru grupuri a câte patru perforații; benzi de incizii scurte, oblice (aproape orizontale) și o bandă de incizii duble în ghirlandă pe gât; triunghiuri hașurate cu vârful în sus pe umăr; pe registrul superior al corpului sunt șiruri de incizii scurte, oblice, dispuse la distanțe relativ egale unul de celălalt și un șir de triunghiuri mari, cu vârful în sus și cu capetele petrecute, marcând zona diametrului maxim - benzi verticale de incizii curte, oblice; la partea lor superioară sunt aplicate patru grupusi, dispuse simetric, de pastile rotunde, aplatizate.

Modelarea formei este destul de îngrijită, deși vasul are o ușoară asimetrie în ax vertical. Și execuția decorului este ușor neglijentă. Pasta este omogenă, suprafața bine păstrată, acoperită cu un slip lustruit. Culoarea este neuniformă - predominant castaniu-cărămizie, cu pete brune și cenușii.

Sursa

Institutul Național al Patrimoniului - Cimec

Data


Autor

Fișă: Munteanu, Roxana

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală29 septembrie 2021 19:58Miniatură pentru versiunea din 29 septembrie 2021 19:582.251x3.835 (2,56 MB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații