Fișier:Trusă (Istorie) 2531 25.02.2003 Tezaur 56B3A0C6D7BD4A48B9EC1FAAB68C865F.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Trusă_(Istorie)_2531_25.02.2003_Tezaur_56B3A0C6D7BD4A48B9EC1FAAB68C865F.jpg(541 × 500 pixeli, mărime fișier: 69 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Trusă cu pistoale oferită domitorului Al.I. Cuza de către împăratul Franței, Napoleon al III-lea. Trusa cuprinde 11 piese:

1. Cutia - Are formă dreptunghiulară, fiind lucrată din lemn de abanos, cu ornamentații (motive florale). Pe capac este gravată monograma domnitorului Al.I. Cuza, iar pe partea interioară următoarea inscripție, imprimată cu auriu: "Gastinne - Renette Arg. de l`Empereur", iar deasupra stema Franței. Interiorul cutiei este căptușit cu catifea bleu-marin.

2-3. Pistoale - Sunt lucrate din lemn de abanos și metal. Țevile sunt metalice și au ornamentații cu motive florale, la fel ca și mânerele care sunt din lemn. Pe mâner au imprimată monograma domnitorului Cuza și coroana princiară (sunt 2 bucăți).

4. Ciocan - Este confecționat din lemn de abanos. Mânerul este rotund și are aplicate ornamente cu motive geometrice. Partea superioară este de formă paralelipipedică și are două fețe ornamentate floral.

5. Clește - Este confecționat dintr-un metal alb și are pe toată suprafața o bogată ornamentație cu motive florale. Partea superioară este din metal alb și auriu. La vârf are un capac metalic aurit ce acoperă șurubelnița.

6. Șurubelniță - Mânerul este din lemn de abanos având ornamentație cu motive florale. Partea superioară este din metal alb și auriu. La vârf, un capac metalic aurit acoperă șurubelnița.

7. Măsurătoare - Are forma unei lingurițe și este confecționată din metal aurit. Obiectul are pe toată suprafața o bogată ornamentație cu motive florale.

8. Burduf - Este confecționat din metal alb având partea superioară aurită. Pe toată suprafața sunt imprimate motive ornamentale. Înăuntru are mai multe alice.

9. Cutiuță - Este confecționată din lemn de abanos și are o formă cilindrică. Pe capac sunt imprimate ornamentații cu motive florale.

10-11. Vergele pentru curățat pistolul (2 bucăți) - Fac parte din trusa de pistoale dăruită domnitorului Al.I. Cuza de către împăratul Franței, Napoleon al III-lea. Sunt confecționate din lemn de abanos, având un capăt ușor bombat. Au ornamentații florale. Vârfurile sunt metalice și au striațiuni.

Sursa

Institutul Național al Patrimoniului - Cimec

Data

2/2 sec. XIX

Autor

Fișă: Ilie, Oana; Ioniță, Maria Magdalena

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală1 octombrie 2021 13:05Miniatură pentru versiunea din 1 octombrie 2021 13:05541x500 (69 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații