Fișier:Spadă (Istorie) 2516 05.10.2012 Tezaur E31ED06715484451A1D3D0B811DF343E.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Spadă_(Istorie)_2516_05.10.2012_Tezaur_E31ED06715484451A1D3D0B811DF343E.jpg(105 × 499 pixeli, mărime fișier: 11 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Lama din oțel este dreaptă, cu două tăișuri și vârf ascuțit. Lama este simplă, nu prezintă ornamente, marcaje sau inscripții. Garda din fier de forma unui "S" longitudinal este alcătuită din două brațe cizelate, un braț fiind îndoit spre muchia exterioară a lamei iar celălalt braț este mai lung și puternic îndoit spre mâner (de forma unui braț de împreunare). Capul brațului dinspre muchia exterioară a lamei este lățit, de formă circulară în timp ce terminația brațului superioar este îndoită în formă de "S". La partea exterioară, garda este gravată cu motive vegetale și florale pe întreaga suprafață. La partea interioară garda este simplă; în zona centrală din dreptul mânerului, sunt vizibile două nervuri care flanchează nitul apărătoarei circulare. În zona destinată ecusonului, la partea exterioară a gărzii, este atașată o apărătoare circulară (tipică mai ales armelor de vânătoare). Apărătoarea circulară din fier este gravată în aceeași manieră cu restul gărzii. Mânerul metalic este placat cu lemn (de formă cilindrică) pe întreaga suprafață de prindere și se termină la partea superioară cu un cap din fier, evazat, de forma unei măciulii de buzdugan alungite. Capul mânerului prezintă la partea inferioară un inel lat din fier, perpendicular pe axul mânerului, care se continuă cu o serie de caneluri paralele longitudinale, pe suprafața mâciuliei alungite. La partea superioară a capului mânerului, există un bumb din fier prevăzut cu un nit pentru fixarea ansamblului.

Teaca metalică incompletă în partea superioară este întărită la talpă cu un element metalic de ranforsare de formă semicirculară, atașat la talpă și la muchia interioară a tecii. La partea superioară se păstrează o brățară îngustă din fier, prevăzută cu un inel port-sabie, atașat la muchia exterioară a tecii.

Spada a fost realizată artizanal prin utilizarea unei lame de secol XVI/XVII la care au fost adăugate ulterior mânerul și garda din fier.

Sursa

spadă

Data

lama de secol XVI/XVII, garda și mânerul ulterioare

Autor

Fișă: Zoran Marcov

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală11 octombrie 2021 19:45Miniatură pentru versiunea din 11 octombrie 2021 19:45105x499 (11 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații