Fișier:Spadă-pumnal (Istorie) 2516 05.10.2012 Fond 50CCA4C414CF45F7BCB78685D13F79D6.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Spadă-pumnal_(Istorie)_2516_05.10.2012_Fond_50CCA4C414CF45F7BCB78685D13F79D6.jpg(90 × 500 pixeli, mărime fișier: 11 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Lama din oțel este dreaptă cu două tăișuri și vârf ascuțit. Ea este fațetată, cu câte trei laturi pe fiecare parte (secțiune hexagonală). La partea superioară a lamei, în exterior, este prezent un decor bogat, aurit, gravat cu motive vegetale stilizate care încadrează în partea centrală figura gravată a unui demnitar/prelat purtând pe cap o coroană și având în mâna dreaptă un sceptru. Deasupra acestui registru decorativ apare pe latura mediană a lamei, un decor gravat în formă de zig-zag stilizat, având la partea inferioară un ornament de forma unei ancore. Decorul este identic și în ceea ce privește partea interioară a lamei. Garda din alamă este simplă și dreaptă având terminațiile brațelor ușor evazate și îndoite sub forma literei "S". La partea exterioară sub gardă există o mică apărătoare din alamă îndoită spre latura exterioară a lamei. Mânerul din fildeș, foarte bogat sculptat, este fixat la partea inferioară cu o brățară din alamă, iar la partea superioară cu un nit metalic. Mânerul propriu-zis din fildeș este sculptat pe registre suprapuse: la partea inferioară, în dreptul muchiei exterioare, există un blazon flancat de ornamente baroce; pe laturile mânerului, în același registru, este sculptată câte o pasăre stilizată iar între acestea, în dreptul muchiei interioare există un decor vegetal. Al doilea registru cuprinde patru figuri umane dispuse de jur-împrejurul mânerului, redate dansând ținându-se de mâini. Deasupra acestor patru figuri umane, în registrul superior, este redat un personaj costumat în îmbrăcăminte de secol XVIII, scoțând din teacă cuțitul de vânătoare. Deasupra acestui personaj este sculptat un chip uman stilizat. Capul mânerului ușor îndoit spre muchia interioară a lamei, este sculptat sub forma unui cap de câine.

Arma a fost realizată dintr-o lamă de spadă scurtă ("small sword") olandeză (?) de secol XVIII și un mâner din fildeș sculptat (importat din Ceylon) tipic cuțitelor de vânătoare olandeze din secolele XVII-XVIII. Garda din alamă, relativ simplă și nouă în comparație cu restul elementelor piesei, indică posibilitatea ca arma să fi fost asamblată mai târziu, în secolul al XIX-lea din piese de secol XVIII.

Sursa

spadă-pumnal

Data

secolul al XVIII-lea

Autor

Fișă: Zoran Marcov

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală25 septembrie 2021 23:52Miniatură pentru versiunea din 25 septembrie 2021 23:5290x500 (11 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații