Fișier:Sabie turcească (Istorie) 2516 05.10.2012 Fond BC0377708085461EBAEC94318F13F050.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sabie_turcească_(Istorie)_2516_05.10.2012_Fond_BC0377708085461EBAEC94318F13F050.jpg(170 × 499 pixeli, mărime fișier: 17 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Lama din oțel este curbată cu tăiș pe muchia interioară, cu muchie exterioară netăioasă și având vârful ascuțit pe ambele părți. Muchia exterioară netăioasă este lată și puternic profilată. Pe lamă există două șanțuri suprapuse lângă muchia netăioasă, pe ambele fețe ale lamei. Primul este mai scurt, terminându-se în apropierea vârfului lărgit al lamei iar al doilea se continuă pe aproape toată lungimea lamei. Pe lamă la partea superioară, în exterior, este gravată o semilună stilizată. Vârful lamei ("jalman") este lățit la partea superioară și ascuțit pe muchia exterioară. Garda este turnată din alamă de formă semicirculară, de tipul săbiilor poloneze "karabel", având brațele gărzii îndoite spre muchiile lamei, terminate cu capete lățite și aplatizate. Pe ambele fețe ale gărzii există câte un ecuson din alamă, de formă rombică stilizată, brațele ecusoanelor fiind subțiri și alungite. Mânerul metalic este turnat din alamă, având secțiunea de formă octogonală. Mânerul este îmbinat la partea inferioară cu garda sabiei. Pe mijlocul mânerului, pe ambele fețe, există câte o nervură ce pornește de la terminația ecusoanelor, inițial de forma unui mic romb din alamă și se prelungește până la terminația superioară a mânerului. Capul mânerului este ușor subțiat, aplatizat și îndoit spre tăișul lamei.

Teaca din lemn este întărită la partea inferioară cu o brățară masivă din alamă iar spre mijlocul tecii cu o brățară îngustă tot din alamă. Brățara inferioară este incompletă, îi lipsește plăcuța metalică de la talpa tecii. Brățara îngustă din partea superioară este decorată cu motive geometrice și prezintă la muchia exterioară un inel port-sabie, în timp ce la muchia interioară sunt vizibile urme de lipire (exista probabil un al doilea inel port-sabie, care acum lipsește).

Sursa

sabie turcească

Data

secolul al XIX-lea

Autor

Fișă: Zoran Marcov

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală9 octombrie 2021 13:04Miniatură pentru versiunea din 9 octombrie 2021 13:04170x499 (17 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații