Fișier:Sabie românească (Istorie) 2516 05.10.2012 Fond E025A685230E4F378CBD66259EC662C8.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sabie_românească_(Istorie)_2516_05.10.2012_Fond_E025A685230E4F378CBD66259EC662C8.jpg(120 × 499 pixeli, mărime fișier: 8 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Lama din oțel nichelată este dreaptă cu tăiș pe muchia interioară, cu muchie exterioară netăioasă și având vârful ascuțit pe ambele părți. Lama este prevăzută cu un șanț pe ambele fețe, pe aproape toată lungimea ei. La partea superioară a lamei, în exterior, există un decor cu motive vegetale stilizate care încadrează o inscripție și monograma regelui Ferdinand I. La partea superioară a lamei, în interior, același decor cu motive vegetale care încadrează o inscripție (inscripția a fost ulterior ștearsă). Mânerul și garda sunt din metal nichelat. Garda este dreaptă, cu un braț aplatizat și îndoit spre muchia netăioasă a lamei și un braț de împreunare care este fixat de capul mânerului sub forma unui cap de vultur. Garda este complexă, ea cuprinde încă trei brațe spiralate care pornesc din dreptul ecusonului exterior și se continuă până la mijlocul brațului de împreunare, fiind fixate de acesta. Muchia laterală din partea interioară a gărzii este îndoită spre lamă. Pe ambele fețe ale gărzii există câte un ecuson de formă patrulateră, dispus la partea inferioară. Reprezentările celor două ecusoane au fost ulterior șterse. Brațele gărzii prezintă un decor cu motive vegetale stilizate. Mânerul din metal este placat la mijloc cu ebonită, partea superioară prezentând caneluri orizontale pe axa mânerului. Partea inferioară a mânerului este decorată în aceeași manieră cu garda. Capul mânerului se termină la partea superioară cu un cap de vultur stizilat; sunt prevăzute pietre decorative fixate în zona ochilor vulturului, piatra din partea interioară lipsește.

Teaca metalică nichelată este întărită la partea superioară cu un manșon subțire iar la partea inferioară prezintă un element metalic de ranforsare, ce înconjoară muchia din jurul vârfului tecii. Pe teacă mai există o brățară îngustă metalică, prevăzută cu două inele port-sabie dispuse pe cele două muchii.

Sursa

sabie românească

Data

primele decenii ale secolului XX

Autor

Fișă: Zoran Marcov

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală24 septembrie 2021 03:05Miniatură pentru versiunea din 24 septembrie 2021 03:05120x499 (8 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații