Fișier:Sabie maghiară (Istorie) 2516 05.10.2012 Tezaur 516E08A9F64F47DCB04D9E192C6CE2B0.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sabie_maghiară_(Istorie)_2516_05.10.2012_Tezaur_516E08A9F64F47DCB04D9E192C6CE2B0.jpg(222 × 500 pixeli, mărime fișier: 15 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Lama din oțel damaschinată este curbată cu tăiș pe muchia interioară, cu muchie exterioară netăioasă și având vârful ascuțit pe ambele părți. Muchia exterioară netăioasă este lată și puternic profilată. Pe lamă la partea exterioară există patru ornamente orientale gravate (arabescuri) iar în centrul decorului este redată în aceeași manieră stema Ungariei la început de secol XIX. Primul ornament, din partea superioară a lamei, păstrează urme de aurire. Tot pe partea exterioară, vârful lamei ("jalman") prezintă un decor realizat în aceeași manieră. Pe latura interioară a lamei sunt prezente patru ornamente orientale gravate (arabescuri), trei dintre acestea păstrând urme de aurire; ca și în cazul părții exterioare, vârful lamei prezintă un decor realizat în aceeași manieră. La partea inferioară și la mijlocul muchiei netăioase sunt prezente ornamente în aceeași manieră cu restul lamei. Vârful lamei ("jalman") este lățit la partea superioară și ascuțit pe muchia exterioară; prezintă pe ambele fețe ale lamei câte o nervură longitudinală lângă muchia exterioară. Garda metalică aurită este dreaptă cu terminațiile brațelor având câte un bumb alungit (cu secțiune octogonală) pe ambele părți. Pe ambele fețe ale gărzii există câte un ecuson rombic stilizat, cu brațe subțiri și alungite. Mânerul din metal este placat pe întreaga muchie cu tablă aurită. Partea metalică a mânerului este placată cu două plăsele din os de culoare închisă, fixate cu două nituri metalice. La partea superioară, mânerul este terminat cu un cap evazat de formă circulară îndoit spre tăișul lamei. Capul mânerului este prevăzut cu căte o întăritură din alamă de forma unui ochi stilizat, pe ambele fețe și care conține un orificiu transversal pe lățimea mânerului.

Teaca din lemn învelită în catifea verde este întărită la cele două capete cu două brățări masive metalice aurite. Ambele brățări sunt traforate decorativ cu motive geometrice. Pe mijlocul și partea superioară a tecii există încă două brățări metalice mai înguste, de formă ovală, prezentând la muchia exterioară câte un inel port-sabie.

Sursa

sabie maghiară

Data

prima jumătate a secolului al XIX-lea

Autor

Fișă: Zoran Marcov

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală11 octombrie 2021 14:06Miniatură pentru versiunea din 11 octombrie 2021 14:06222x500 (15 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații