Fișier:Sabie maghiară (Istorie) 2516 05.10.2012 Fond DC8550D527074D2493CDA55D6C152ED5.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sabie_maghiară_(Istorie)_2516_05.10.2012_Fond_DC8550D527074D2493CDA55D6C152ED5.jpg(175 × 499 pixeli, mărime fișier: 16 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Lama din oțel este curbată cu tăiș pe muchia interioară, cu muchie exterioară netăioasă și având vârful ascuțit pe ambele părți. Lama este prevăzută cu un șanț lat pe ambele fețe, pe aproape toată lungimea ei. Partea superioară a lamei, pe ambele fețe, prezintă urme de coroziune. Garda este dreaptă, turnată din alamă și bogat decorată cu motive vegetale și florale stilizate. Brațele gărzii se termină cu câte un bumb din alamă decorat în aceeași manieră. Pe ambele fețe ale gărzii există câte un ecuson din alamă bogat decorat; pe ambele ecusoane apare figura stilizată a unui personaj mitic, Medusa, iar brațul inferior al ecusonului este alungit și decorat cu motive vegetale (împletite). Partea superioară a ecusonului face corp comun cu mânerul fiind decorată în aceeași manieră cu brațul inferior al ecusonului. Mânerul din metal este placat pe întreaga muchie cu tablă din alamă simplă. Pe cele două laturi, mânerul este placat cu plăsele din os de culoare deschisă. La partea superioară, mânerul este terminat cu un cap evazat, circular, îndoit spre tăișul lamei. Plăselele sunt fixate cu două nituri din alamă decorate cu nervuri radiale; nitul de la partea superioară a mânerului este traforat, prezentând un orificiu transversal pe lățimea mânerului.

Teaca din lemn îmbrăcată în catifea roșie este întărită la cele două capete cu două brățări masive din alamă. Brățara superioară prezintă un lăcaș special realizat pentru fixarea și îmbinarea tecii cu ecusonul gărzii, pe ambele fețe ale brățării. Brățara este decorată cu motive vegetale și florale stilizate. Brățara de la partea inferioară este bogat decorată în aceeași manieră cu cea superioară, în plus prezintă și câteva motive geometrice; la talpa tecii brățara se termină cu o floare stilizată, formată din trei petale. La partea superioară, mai spre mijlocul tecii, există încă două brățări mai înguste de formă ovală, decorate cu motive geometrice și prevăzute ambele cu câte un inel port-sabie din alamă la muchia exterioară.

Sursa

sabie maghiară

Data

1839 (o mie opt sute treizeci și nouă)

Autor

Fișă: Zoran Marcov

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală10 octombrie 2021 02:54Miniatură pentru versiunea din 10 octombrie 2021 02:54175x499 (16 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații