Fișier:Sabie de paradă (Istorie) 2516 05.10.2012 Fond 640932BEF0304216B1D91EEA42709974.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sabie_de_paradă_(Istorie)_2516_05.10.2012_Fond_640932BEF0304216B1D91EEA42709974.jpg(118 × 500 pixeli, mărime fișier: 11 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Lama din oțel este curbată cu tăiș pe muchia interioară, cu muchie exterioară netăioasă și având vârful ascuțit pe ambele părți. Lama este prevăzută cu un șanț lat plasat lângă muchia netăioasă, pe ambele fețe, pe aproape toată lungimea ei. Garda turnată din alamă este dreaptă și bogat decorată. Brațele gărzii se termină cu câte un cap din alamă evazat, de forma unor capete de vultur: unul îndreptat spre muchia netăioasă a lamei, celălalt spre mâner. Brațele gărzii sunt decorate cu forma stilizată a penajului de pe gâtul vulturilor, iar spre ecuson este vizibil un decor vegetal stilizat, pe ambele fețe. Pe ambele laturi ale gărzii există câte un ecuson din alamă de formă ovală (de tipul medalion) decorat cu reprezentarea stilizată a unui chip uman. Mânerul turnat din alamă este bogat decorat în aceeași manieră cu garda sabiei. La partea inferioară, mânerul prezintă un lăcaș semicircular pentru îmbinare cu ecusonul gărzii; mânerul este decorat cu motive vegetale și florale stilizate pe ambele fețe. Spre partea superioară, mânerul este decorat cu forma stilizată a penajului vulturului, care se continuă până la capul mânerului; partea superioară a mânerului este terminată cu un cap turnat din alamă, de forma unui cap de vultur, orientat spre tăișul lamei.

Teaca din lemn îmbrăcată în piele este întărită la partea superioară cu o brățară lată din alamă bogat decorată: în exterior brățara prezintă un decor vegetal stilizat care flanchează elementul decorativ rombic central, în interiorul căruia este redat un vultur; la interior decor similar cu deosebirea că în rombul central este redat un ornament floral. Brățara este prevăzută la muchia exterioară cu unel port-sabie din alamă. Brățara de la talpa tecii este realizată și decorată în aceeași manieră, fiind terminată la talpă cu un bumb din alamă de formă cilindrică. Spre mijlocul tecii există încă o brățară realizată în aceeași manieră, fiind prevăzută cu inel port-sabie la muchia exterioară.

Sursa

sabie de paradă

Data

secolul al XIX-lea

Autor

Fișă: Zoran Marcov

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală10 octombrie 2021 06:04Miniatură pentru versiunea din 10 octombrie 2021 06:04118x500 (11 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații