Fișier:Sabie balcanică (Istorie) 2516 05.10.2012 Fond CD48F5BF79884030A9825232843E1814.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sabie_balcanică_(Istorie)_2516_05.10.2012_Fond_CD48F5BF79884030A9825232843E1814.jpg(158 × 500 pixeli, mărime fișier: 16 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Lama din oțel este curbată cu tăiș pe muchia interioară, cu muchie exterioară netăioasă și având vârful ascuțit pe ambele părți. Pe lamă există un șanț median îngust, pe ambele fețe pe aproape toată lungimea ei. La partea superioară a lamei, în exterior, există cinci semne gravate dispuse la baza șanțului exterior. Pe ambele fețe ale lamei în apropierea muchiei exterioare netăioase este prezent un decor geometric, sub forma unor semicercuri succesive prevăzute la marginea exterioară cu minuscule triunghiuri dând impresia unor raze stilizate. Acest decor prezent pe ambele fețe ale lamei se termină la partea inferioară în imediata apropiere a vârfului lățit. Vârful lamei ("jalman") este lățit la partea superioară și ascuțit pe muchia exterioară. Garda metalică în formă de S are brațul inferior ușor îndoit spre muchia netăioasă a lamei și brațul superior îndoit spre mâner. Terminațiile brațelor prezintă câte un bumb metalic, cel superior fiind mai evazat. Pe ambele fețe ale gărzii există câte un ecuson rombic stilizat din metal, cu brațele subțiri dispuse perpendicular pe gărdă, în formă de cruce. Mânerul din metal este placat pe întreaga muchie cu tablă simplă nedecorată. Pe cele două laturi, mânerul este placat cu plăsele din lemn de culoare închisă. La partea superioară, mânerul este terminat cu un cap evazat și îndoit spre tăișul lamei. Capul mânerului este prevăzut cu câte o întăritură metalică de forma unui ochi stilizat, pe ambele fețe și care conține un orificiu transversal pe lățimea mânerului.

Teaca din lemn îmbrăcată în piele este întărită la cele două capete cu două brățări masive din metal, care acoperă împreună aproximativ două treimi din suprafața tecii. Cele două brățări sunt realizate ulterior, într-o manieră rudimentară. Brățara inferioară prezintă la talpa tecii un inel din tablă. Pe mijlocul tecii sunt vizibile urme de reparație și adăugire a unei fășii din piele.

Sursa

sabie balcanică

Data

secolul al XIX-lea

Autor

Fișă: Zoran Marcov

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală11 octombrie 2021 09:33Miniatură pentru versiunea din 11 octombrie 2021 09:33158x500 (16 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații