Fișier:Relief (Arheologie) 2929 17.09.2019 Fond cff60346854a4e92a46509ba66f7dbf7.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mărește rezoluția imaginii(943 × 799 pixeli, mărime fișier: 171 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Relief de formă rectangulară, spart în partea inferioară a bordurii și a pilastrului din stânga. Suprafața superioară și spatele sunt prelucrate grosier. Lateralele și suprafața bazei sunt finisate, decorul pilaștrilor continuând și aici. În partea dreaptă, pe bază, este un lăcaș de gujon circular (d: 2; h: 0,2 cm). Doi pilaștri susțin o arhitravă, redată prin trei benzi profilate, pe două dintre acestea fiind gravată inscripția în limba greacă: [Καλλικ]ράτης Καλλικράτου καὶ οἱ στρατιῶ[ται π]επλευκότες ἐπὶ βοήθεια[ν] / [Ἀ]πολλωνιαταῖς Διοσκόροις σωτῆρσι. Traducere: „Callicrates, al lui Callicrates și oștenii care au plutit cu el în ajutorul apolloniaților închină acest relief Dioscurilor Mântuitori.”

Câmpul reliefului, destul de avariat, înfățișează pe Dioscuri călare, în galop spre dreapta. În fața lor, cu brațele drepte înălțate în semn de implorare, se află doi bărbați îmbrăcați în himation. Zeii poartă obișnuitele lor bonete, câte un chiton și, cât se poate observa, pieptare, pe lângă hlamide fluturând în vânt. Caii lor sunt reprezentați în perspectivă, cel mai îndepărtat este în parte acoperit de cel din prim plan. Din lipsa de îndemânare a sculptorului, copitele anterioare ale calului din planul al doilea par a se rezema pe trupul unuia dintre adoranți, de aceea este redată doar mâna stângă.

Sursa

Institutul Național al Patrimoniului - Cimec

Data

Secolul al III-lea a.Chr.

Autor

Fișă: Știrbulescu, Christina

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală29 septembrie 2021 08:56Miniatură pentru versiunea din 29 septembrie 2021 08:56943x799 (171 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații