Fișier:Recăl (Etnografie) 2856 31.12.2015 Fond AF6A8017DC2248C48EE141EBEF8CE91D.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Recăl_(Etnografie)_2856_31.12.2015_Fond_AF6A8017DC2248C48EE141EBEF8CE91D.jpg(800 × 600 pixeli, mărime fișier: 189 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Haină lungă, ușor evazată, croită din șase foi de pănură groasă (două aripi față; două părți spate; 2 mâneci); patru clini de mici dimensiuni (doi introduși lateral la poale; doi de formă triunghiulară la umeri) și guler cu rever. Despicată în față se încheie cu patru nasturi (lipsă) și patru butoniere realizate cu acul. Mânecile din umăr se îngustează ușor spre încheietură. Piesa este garnisită cu cinci buzunare, respectiv patru dispuse simetric pe aripi în față, la piept - oblice și jumătatea inferioară iar unul este dispus în interior, realizat din căptușeală pe aripa stângă. Decor amplasat la guler; aripi; buzunare; spate; încheietura mânecii. Pânză neagră cu imitație din blană (cu bucle) este aplicată la guler, de-a lungul aripilor, la buzunare și încheietura mânecilor. Pe aripi de o parte și de alta a imitației de blană este aplicată o panglică de catifea neagră și o bentiță tip industrial din lână neagră cu o latură în zig-zag care se prelungește de jur împrejurul recălului înspre poale. Pe rever și pe imitația de blană nasturi ornamentali (rotunzi, mari cu motive florale), azi mai sunt trei (unul la rever, partea dreaptă și doi pe fiecare aripă în zona primei butoniere). Buzunarele cu pânză neagră din lână, central imitație de blană și la gură, pe interior o bucată de pânză roșie. La încheietura mânecilor imitație de blană; panglică de catifea și bentiță tip industrial din lână neagră cu o latură în zig-zag. De jur împrejur și la mâneci marginea este întărită cu pânza din lână neagră. Pe interior piesa este în întregime căptușită cu un material gros tip industrial țesut în dungi portocalii cu bleumarin și 6 cm la marginile aripilor (zona nasturilor și a butonierelor) aplicată peste căptușeală pânză roșie cu o latură în zig-zag. Cromatică:

brun (fond); negru; roșu; portocaliu, bleumarin.

Sursa

Recăl

Data

Prima jumătate sec. XX

Autor

Fișă: Găvan Elena

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală2 octombrie 2021 13:43Miniatură pentru versiunea din 2 octombrie 2021 13:43800x600 (189 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații