Fișier:Pușcă de vânătoare (Istorie) 2320 19.06.2012 Tezaur 1DCFEFB2D6614ECA82ABC38F177B601C.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Pușcă_de_vânătoare_(Istorie)_2320_19.06.2012_Tezaur_1DCFEFB2D6614ECA82ABC38F177B601C.jpg(699 × 251 pixeli, mărime fișier: 11 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Pușca are țeava din oțel de Damasc, lisă în interior. Suprafața exterioară are o formă tronconică, care spre tunet devine tronco-octogonală, iar spre culată devine tronconică. Gura țevii este ușor evazată. Pe partea superioară a țevii, lângă gură, se află montat țelul. Pe partea superioară țeava este incizată și încrustată cu metal alb (probabil argint) la gură, la mijlocul tunetului și spre culată cu motive vegetale și cinegetice. Pe partea superioară a țevii în zona tronco-octogonală se află o marcă orientală. Mecanismul de dare a focului este complet, are pe părțile exterioare (cocoșul, amnarul, platina și arcul amnarului) gravate și reliefate motive cinegetice. La partea din mijloc a platinei se remarcă un călăreț vânător, înarmat cu o spadă, urmărind un cerb încolțit de doi câini de vânătoare. Pe cocoș este reprezentată zeița vânătorii. Spre partea posterioară a platinei se află un sulițaș pedestru însoțit de un câine alergând. Mecanismul de declanșare are garda din alamă, ornamentată la exterior cu motive vegetale și un cap grotesc, gravate și reliefate. Patul și ulucul sunt parțial sculptate cu motive vegetale. Patul se termină printr-o talpă din alamă, gravată, reprezentând un cerb înconjurat de o ramă cu motive vegetale. La partea superioară a tălpii patului prelungită spre gât se repetă imaginea zeiței vânătorii, surmontată de un cap grotesc. Pe gâtul patului se află o stemă gravată și reliefată cu un medalion în care se află bustul unei persoane având pe cap un coif "a la antique", surmontat de un cap grotesc peste care se remarcă o coroană. Ulucul cu două tuburi din alamă gravate asigură cu ajutorul șanțului de la partea inferioară a ulucului fixarea bătătorului. Alt tub din alamă de fixare a bătătorului este montat direct pe țeavă pe partea inferioară. Cureaua din piele, adăugată ulterior, este fixată printr-un buton pe partea inferioară a patului și de un inel la uluc. Arma are unele părți din incrustațiile de pe țeavă, desprinse și lipsă. Platina este ușor desprinsă la partea posterioară. Bătătorul lipsește.

Sursa

pușcă de vânătoare

Data

sf. sec. XVII - înc. sec. XVIII

Autor

Fișă: Oarcea, Felicia Aneta

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală11 octombrie 2021 10:30Miniatură pentru versiunea din 11 octombrie 2021 10:30699x251 (11 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații