Fișier:Psalie de tip Vetiș (Arheologie) 2739 04.11.2015 Tezaur A8BB74DCC5604E909FC10C99002720B5.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Psalie_de_tip_Vetiș_(Arheologie)_2739_04.11.2015_Tezaur_A8BB74DCC5604E909FC10C99002720B5.jpg(610 × 500 pixeli, mărime fișier: 20 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Psalie cu capătul inferior arcuit, ambele extremități terminate cu butoni în formă de calotă. De-a lungul tijei trei orificii circulare, prelungite de-o parte și de alta cu un tub, dispuse simetric. Pe o singură latură, în centrul celor trei tuburi transversale câte o proeminență circulară. A fost descoperită în zona funerară preistorică dintre satele Balta Verde și Gogoșu, situată la est de un braț secundar al Dunării, a fost cercetată de-a lungul mai multor campanii arheologice (1924, 1932,1935, 1949, 1950). Cu acest prilej a fost documentată existența unei arii funerare de mari dimensiuni, cuprinzând atât o necropolă de incinerație (câmp de urne) datând din epoca târzie a bronzului (cultura/stilul Zuto Brdo - Gârla Mare) și începutul primei epoci a fierului, dar și o necropolă tumulară de inhumație, datând din perioada mijlocie a primei epoci a fierului (cultura/stilul Basarabi). În acest areal sunt semnalate mai multe grupuri de descoperiri funerare din perioadele amintite. În partea nordică a zonei funerare preistorice de la Balta Verde, în punctul „La morminți" a fost cercetat, în anii 1932, 1935 și 1949-1950, de către D. Berciu și E. Comșa, un grup de 17 movile funerare. În tumulul II au fost cercetate două morminte (dintre care unul interpretat de autorii cercetării ca fiind secundar, deși are o încadrare cronologică similară celui dintâi). Piesele provin din inventarul funerar al înmormântării principale din tumulul II (o movilă funerară de mari dimensiuni). În componența acestuia au fost descoperite: o strachină, un vas miniatural, două psalii (părți ale unei zăbale) de bronz, patru aplice circulare de harnașament din bronz, o aplică de bronz în formă de „V”, opt butoni mici de bronz, un buton mai mare de bronz, două garnituri rectangulare de bronz, un pumnal de fier cu mânerul în formă de „T”, două vârfuri de lance din fier, un pumnal fragmentar de fier, mai multe fragmente de bară de fier cu nituri, o verigă de fier, un cui de fier cu capăt de bronz, patru bile de fier și o cute de piatră. În asociere cu „mormântul secundar”, situat pe latura vestică a tumulului, au fost descoperite: o aplică circulară de harnașament din bronz, mai multe fragmente de sârmă de bronz (provenind de la trei brățări ?).

Recent, T. Bader încadrează aceste psalii în așa-numitul tip Vetiș, definit pe baza a 92 de piese de acest fel, care provin din 40 de descoperiri (depozite de bronzuri, contexte funerare, descoperiri întâmplătoare și fără condiții certe), preponderent din zona bazinului carpatic al Dunării. Psaliile de acest tip sunt datate în perioada Hallstatt-ului mijlociu (Ha B2-B3), respectiv perioada secolelor IX-VIII a. Chr. Cele două psalii provenite din necropola de la Balta Verde, încadrate de T. Bader în tipul Vetiș — varianta A, subvarianta c —, au analogii apropiate în descoperirile din contextele funerare de la Dalj (Dâlja/Dâllya, com. Erdut, fostă Osijek, regiunea Osijek-Baranja, Slavonia de Est, Croația) și tumulul de la Zabory nad Labem (corn. Kutnâ Hora, Boemia, Cehia).

Sursa

psalie de tip Vetiș

Data

sec.IX-VIII a.Chr.

Autor

Fișă: Borș, Corina Ioana

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală29 septembrie 2021 01:32Miniatură pentru versiunea din 29 septembrie 2021 01:32610x500 (20 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații