Fișier:Plângerea lui Iisus (Artă decorativă) 2037 27.01.2011 Tezaur 8CFAD188E2244F6C948AA6ADA8B1AA24.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Plângerea_lui_Iisus_(Artă_decorativă)_2037_27.01.2011_Tezaur_8CFAD188E2244F6C948AA6ADA8B1AA24.jpg(593 × 500 pixeli, mărime fișier: 83 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Sub raport iconografic, lucrarea reprezintă un val de procesiune "EPITAF", a cărei tema este legată de Jertfă, de momentul din Liturghie denumit Vahodul cel Mare și de anaforă. Trupul lui lisus, așezat pe piatra din Efes este înconjurat de sfinți și îngeri: la capul Mântuitorului, Fecioara Maria, îndurerată îl îmbrățișează, iar Maria Magdalena își exteriorizează disperarea printr-un gest sugestiv; la picioare, losif, Nicodim și o mironosiță, iar în centrul compoziției este redat Sf. loan Evanghelistul. De o parte și de alta a Domnului stau îngerii grupați câte patru, unii dintre ei țin în mâini ripide, pe care sunt scrise cuvintele "Sfânt, sfânt, sfânt" în limba greacă. Fundalul compoziției este presărat cu stele în formă de flori cu șapte petale. La colțurile epitafului sunt reprezentate simbolurile evangheliștilor, cu inițialele lor, iar dedesubt cuvintele în grecește (în traducere): "cântând, strigând, glas înălțând și grăind". O inscripție de danie, dublată spre interior de un chenar decorat cu motive vegetale, se desfășoară pe cele patru laturi ale epitafului. Pe latura de sus apare reprezentată stema Moldovei, iar pe latura de jos, stema familiei Movileștilor. Epitaful de la Sucevița este foarte asemănător cu cel de la Slatina (1556), atât ca iconografie cât și ca realizare tehnică; ambele exprimă un moment în evoluția broderiei moldovenești și anume faza sa către narativ și decorativ. La epitaful de la Sucevița, la redarea temei consacrate a Plângerii Domnului, personajele sunt mai numeroase, mai înghesuite și lipsite de elan, figurile lor și-au pierdut din expresivitate, contururile sunt îngreunate de mulțimea perlelor. În ansamblu, epitaful de la Sucevița păstrează toata strălucirea formală a unui obiect de artă somtuară, a unui prototip, creat de vestita școală moldovenească de broderie în a doua jumătate a secolului al XV-lea, însă ca rod al imitației și nu al creației.

Sursa

Plângerea lui Iisus

Data

valeat 7100 (1595)

Autor

Fișă: Dobjanschi, Ana

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală27 septembrie 2021 23:56Miniatură pentru versiunea din 27 septembrie 2021 23:56593x500 (83 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații