Fișier:Pieptar înfundat (Etnografie) 2856 31.12.2015 Fond 543CA2BF8B7B4A55834C6885C3BBCD70.jpg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Pieptar_înfundat_(Etnografie)_2856_31.12.2015_Fond_543CA2BF8B7B4A55834C6885C3BBCD70.jpg(800 × 600 pixeli, mărime fișier: 187 KB, tip MIME: image/jpeg)

Descriere fișier[modificare | modificare sursă]

Descriere

română Pieptar bărbătesc înfundat confecționat din două părți componente (față, spate), răscroit la umeri și la gât, drept în talie, fără mâneci. Se închide în partea stângă, sub braț, cu ajutorul a trei nasturi și trei găici din piele. Decor redat în chenar realizat prin aplicarea unui șnur din lână roșie, neagră și galben cusut cu mov, amplasat la gât, în jumătatea inferioară a pieptului, sub brațul drept și pe lateralele spatelui. Interpretare naturalistă. La gât pojiță albă și roșie, ciupradă cu roșu și verde, ciupagel și șnur cu moțuri grupate câte trei, patru și central, cinci (în spate fără moțuri). Pe piept decor situat în jumătatea inferioară redat în partea dreaptă printr-un buzunar delimitat printr-un chenar din șnur cu moțuri, cu clapetă care se încheie cu ajutorul a trei nasturi cu ciucuri ornamentat pojiță roșie; două șiruri de ciupradă roșie cu verde despărțite de un lanț din fir metalic în zig-zag; deasupra chenarului motive florale și fitomorfe: floare mare de buzunar în alternanță cromatică, cu fluturi și fir metalic. În partea stângă, în colț o floare brodată cu mătase roșu, verde, lila, albastru, negru, galben, fir auriu și fluturi. La spate chenar și în colțurile din dreapta și stânga jos sunt brodate două flori cu ”parelă” la mijloc și fluturi. În lateralele chenarelor (față, spate) ciupradă roșie cu verde. În partea dreaptă gârbaci cusut de 2 cm lățime cu negru și lila, cu piedică brodată deasupra cu galben. În părți sub brațe pieptarul este răscroit. La poalele, de jur împrejur, colțișori - pojiță albă, roșie și brună. Cromatică: alb (fond), roșu, negru, roz, verde, vernil, galben, maro, lila, mov, albastru, bleu, auriu.

Sursa

Pieptar înfundat

Data

Sfârșit sec. XIX - început sec. XX

Autor

Fișă: Găvan Elena

Permisiune

Vezi mai jos

Licențiere[modificare | modificare sursă]

Creative Commons License
Această imagine este oferită sub licența
Creative Commons Atribuire - Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).
Creative Commons AttributionCreative Commons ShareAlike

Istoricul fișierului

Apăsați pe Data și ora pentru a vedea versiunea trimisă atunci.

Data și oraMiniaturăDimensiuniUtilizatorComentariu
actuală2 octombrie 2021 14:40Miniatură pentru versiunea din 2 octombrie 2021 14:40800x600 (187 KB)Strainubot (discuție | contribuții)Imagine Cimec nouă

Informații